Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România are o perioadă de grație dacă nu realizează la timp reformele din PNRR. Europarlamentar: Dacă nu o îndeplinim în șase luni, suma este pierdută

România a reușit să cheltuie doar 650 de milioane de euro, adică puțin peste 7% din suma de nouă miliarde de euro primită până acum prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Atragerea fondurilor depinde de îndeplinirea unor jaloane și ținte, însă în cazul în care reformele nu sunt realizate la timp țara noastră beneficiază de o perioadă de grație de șase. În direct la Euronews România, europarlamentarul liberal Siegfried Mureșan a avertizat că banii pot fi pierduți dacă nu este respectat nici acest termen.

Siegfried Mureșan a explicat că ”mecanismul european din care este finanțat PNRR-ul funcționează complet diferit față de celelalte fonduri europene cu care am fost obișnuiți până acum”

”Mecanismul nou a fost creat ca urmare a pandemiei generate de coronavirus având ca obiectiv ajutoarea oamenilor, regiunilor și întreprinderilor afectate de coronavirus și de consecințele economice și sociale, dar și având obiectivul de a spori reziliența, adică de a îmbunătăți capacitatea sistemelor publice din statel membre UE.

Educație, sănătate, administrație publică să fie digitalizate, să fie moderne, să poată reacționa rapid în situații de criză și de a întări economia pentru a trece mai ușor peste situații de criză”, a precizat eurodeputatul PNL, la Euronews România.

Mureșan a subliniat că banii din PNRR ”sunt virați de la Bruxelles în momentul în care îndeplinim ținte și jaloane care privesc reformele”.

”Aceasta este chestiunea dificilă în relația cu UE, să îndeplinim țintele și jaloanele pentru a putea fi făcute plățile, a spus europarlamentarul.

Siegfried Mureșan: În PNRR, banii vin pe reforme chiar înainte de a avea lucrările terminate

”Acum, în cea de-a doua etapă, autoritățile publice din România trebuie să finalizeze proiectele, ele să fie construite și să fie decontate de la Trezoreria de stat.

Aici practic banii vin pe reforme chiar înainte de a avea lucrările terminate, mai ales la lucrări de infrastructură mare durează câțiva ani de zile să fie terminate. (...) Banii sunt în contul Ministerului de Finanțe, la Trezorerie și pe măsură ce lucrările se vor finaliza, Ministerul de Finanțe va deconta autorităților sau beneficiarilor privați aceste lucrări

Situația în care România poate pierde bani din PNRR

”Dacă îndeplinim toate țintele și jaloanele legate de reformă, nu vom pierde bani. Banii vin când îndeplinim reformele, nu vin la anumite date legate de finalizarea investițiilor.

Cel de-al doilea lucru important este 31 decembrie 2026. Până atunci, toate investițiile finanțate din PNRR trebuie să fie finalizate. Dacă până atunci, investițiile nu sunt finalizate am risca la finalul PNRR-ului să pierdem bani, dar până atunci investițiile nu au termen de finalizare. Ele oarecum trebuie doar să fie finalizate când închidem PNRR la finalul anului 2026.

Ce întâmplă dacă România nu realizată la timp reformele din PNRR

PNRR-ul României prevede 507 jaloane și ținte legate de reformele și investițiile asumate. Un pachet de 107 investiții și peste 50 de reforme vor contribui la abordarea eficientă a recomandărilor specifice de țară și la consolidarea potențialului de creștere economică, potrivit autorităților guvernamentale.

”Pe durata celor șase ani, din 2021 în 2026, pe durata PNRR, România are de îndeplinit aproximativ 500 de ținte și jaloane legate de reforme. Este foarte mult. Este la fel și pentru celelalte state UE.

În cazul în care un stat nu poate să îndeplinească o reformă la timp sau preferă să o amâne, Comisia Europeană a inventat un mecanism al plăților parțiale. Dacă o reformă nu este făcută până la data agreată cu Comisia Europeană, suma ce se cuvine a fi plătită în contul acelei reforme este blocată pe o perioadă de șase luni, o perioadă de grație pentru îndeplinirea acelei reforme, a acelui jalon sau ținte.

Dacă nu îndeplinim o reformă, nu va fi blocată o tranșă completă, ci va fi blocată o parte din tranșa respectă pe o durată de șase luni de zile și trebuie să îndeplinim reforma în șase luni de zile. Dacă nu o îndeplinim, atunci suma aferentă este pierdută. Sper să nu se întâmple acest lucru”, a concluzionat Siegfried Mureșan, al Euronews România.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE