Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rusia bruiază semnalul navelor din Marea Neagră. Șeful Armatei Române: "Să ne pregătim și noi pentru o confruntare pe termen lung"

Războiul dintre Rusia și Ucraina va fi unul de lungă durată, avertizează șeful Statului Major al Apărării din România, Daniel Petrescu. Acesta a ținut un discurs în cadrul Forumului Euroatlantic de Reziliență, organizat la București.

Riscuri sunt și pentru țara noastră. Posibilitatea producerii unui incident în apele teritoriale este mare pentru că Rusia bruiază în mod constant comunicațiile GPS ale navelor, a mai spus Daniel Petrescu.

Daniel Petrescu: "Nu vedem finalul acestui război acum"

"Războiul a revenit în Europa. E un război ales de Rusia, care, pentru Ucraina e un război de supraviețuire națională și o luptă pentru valorile occidentale. Nu vedem finalul acestui război acum și, în timp ce admirăm rezistența societății ucrainene în fața atacurilor ruse, trebuie să ne pregătim și noi pentru o confruntare pe termen lung cu regimul Federației Ruse. Această confruntare o resimțim foarte bine în special în Flancul Estic al NATO și mai ales în regiunea de unde provin eu, regiunea Mării Negre.

Războiul Rusiei în Ucraina a destabilizat în mod fundamental regiunea Mării Negre și a provocat sentimente de insecuritate în rândul țărilor riverane, cu repercusiuni asupra mediului de securitate. În războiul din Ucraina, Marea Neagră a devenit o zonă de operații militare a Rusiei. De aici sunt lansate rachete spre Ucraina, asupra infrastructurii sale civile sau militare. Regiunea a devenit scena unor tot mai frecvente acțiuni militare, cu incidente maritime și acțiuni care limitează libera circulație a navelor.

Chiar aseară, alarmele antiaeriene au sunat în unele orașele ucrainene apropiate de granița cu România, anunțând atacuri iminente. Dar astfel de lucruri nu se întâmpla doar în Ucraina. Mesaje de alertă, care avertizează asupra posibilității căderii unor obiecte din spațiul aerian, sunt frecvent transmise cetățenilor români care locuiesc în Delta Dunării, aproape de porturile ucrainene aflate constant sub atacul rușilor. Aceasta a devenit noua normalitate și are impact uriaș asupra percepției populației din România despre război, despre insecuritate și despre controlul sub care se află forțele astăzi.

Războiul din Ucraina va continua sa genereze instabilitate regională și riscuri crescute asupra securității României și a regiunii. Există un risc constant, asociat probabilității tot mai mari de producere a unor incidente la granița NATO, precum posibilitatea ca anumite drone sau rachete să rateze ținta. Infrastructura României sau navele comerciale din apele teritoriale ar putea fi lovite din greșeală.

Acțiunile active și constante de bruiaj rusesc afectează comunicațiile GPS, ceea ce provoacă riscul producerii unor coliziuni între navele aflate în apele teritoriale române sau cele care intră în zonele supuse restricțiilor de navigație de către Rusia, făcându-le vulnerabile în fața măsurilor de escaladare".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE