Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Trenuri gratuite pentru alegătorii slovaci din Cehia. Slovacia nu permite votul la ambasade

Două trenuri speciale au fost închiriate pentru a-i aduce pe cetățenii slovaci din Republica Cehă pentru a vota la alegerile parlamentare.

Garniturile de tren gratuite au fost puse la dispoziție de ONG-uri care vor să ajute tinerii slovaci care lucrează sau studiază în țara vecină să-și poată exercita dreptul de vot.

Slovacia nu permite cetățenilor săi să voteze la ambasadele din străinătate la alegerile parlamentare în care favorit e fostul premier Robert Fico, un politician cu simpatii declarate proruse.

De aceea, organizațiile nonguvernamentale au închiriat două trenuri pentru a veni în ajutorul tinerilor care doresc să voteze.

Simon Talajka, pasager: "Am decis să merg la vot și să călătoresc cu acest tren pentru că îmi pasă de viitorul Slovaciei. Cu siguranță, subiectul principal pentru tineri este să-i facă să nu părăsească Slovacia, nici pentru școală, nici pentru muncă sau pentru alte aspecte."

Trenurile vor aduce în capitala Slovaciei votanți din Praga și Brno, dar partidelor politice le este interzis să facă campanie în trenurile electorale.

Miroslava Benedikovicova, voluntar: "Am decis să devin voluntar pentru că ne-au oferit această posibilitate de a ne întoarce acasă și de a vota. Aceasta este o modalitate de a le plăti înapoi."

Potrivit organizatorilor, aproximativ 1.200 de persoane s-au înscris pentru călătoria gratuită cu trenul, dintre care aproximativ jumătate au confirmat că sunt studenți.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE