Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UE a acuzat Israelul că folosește foametea ca armă de război. Una din două persoane, într-o situaţie alimentară ''catastrofală''

Unul din doi locuitori din Fâşia Gaza se confruntă cu o situaţie alimentară "catastrofală", mai ales în nordul enclavei palestiniene, unde foametea va ajunge până în luna mai în absenţa unor măsuri "urgente", au avertizat luni agenţiile specializate ale ONU, relatează AFP şi Reuters.

Peste 1,1 milioane de locuitori din Fâşia Gaza se confruntă cu "o situaţie alimentară catastrofală", aproape de foamete, "cel mai mare număr înregistrat vreodată" de ONU, care se bazează pe raportul Cadrului integrat de clasificare a fazelor securităţii alimentare (IPC, Integrated Food Security Phase Classification) publicat luni.

"Foametea este acum prevăzută şi iminentă în guvernoratele Gaza de Nord şi Gaza şi este de aşteptat să se manifeste în perioada cuprinsă între jumătatea lunii martie 2024 şi până în luna mai 2024", se arată în raport.

Circa 300.000 de persoane sunt blocate în nordul enclavei din cauza luptelor.

UE a acuzat Israelul că folosește foametea ca armă de război

UE a acuzat luni Israelul că provoacă foametea şi foloseşte foametea ca armă de război - afirmaţii pe care Israelul le respinge, spunând că nu vizează civilii şi că vrea doar să elimine mişcarea islamistă Hamas.

Numărul persoanelor considerate ca fiind expuse riscului de foamete catastrofală în Gaza este aproape dublu faţă de numărul raportat în decembrie, când a fost publicat ultimul raport IPC pentru Gaza.

"De la mijlocul lunii martie până la jumătatea lunii iulie, în cel mai probabil scenariu şi în ipoteza unei escaladări a conflictului, inclusiv o ofensivă terestră în oraşul Rafah, este de aşteptat ca jumătate din populaţia Fâşiei Gaza (1,11 milioane de persoane) să se confrunte cu condiţii catastrofale", se mai arată în raportul IPC.

Analiza IPC arată că foametea ar putea fi totuşi evitată dacă Israelul şi Hamas încetează luptele şi organizaţiile de ajutor au mai mare acces în zonă.

"Acţiunile necesare pentru a preveni foametea necesită o decizie politică imediată pentru o încetare a focului, împreună cu o creştere semnificativă şi imediată a accesului umanitar şi comercial pentru întreaga populaţie din Gaza.

Trebuie depuse toate eforturile pentru a asigura furnizarea de hrană, apă, medicamente şi protecţia civililor, precum şi pentru a restabili şi furniza servicii de sănătate, apă şi salubritate şi energie", se precizează în raport.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE