Cea mai amplă cercetare arată că efectele alimentelor ultraprocesate sunt o amenințare globală pentru sănătate. Studiul a fost publicat în una dintre cele mai prestigioase publicații științifice din lume, The Lancet.
104 studii individulae au fost puse cap la cap, 92 din acestea arătau că aceste alimente sunt afectează fiecare organ major al organismului uman.
Alimentele ultraprocesate, amenințare globală pentru sănătate
Magda Gheorghită, jurnalist Euronews: „Sunt considerate alimente ultraprocesate cele care au în compoziție mai mult de cinci ingrediente pe care nu le găsești în mod normal în cămară: emulsificatori, conservanți, aditivi, coloranți, îndulcitori și alte asemenea. Pe multe dintre ele le cunoaștem sub formă de E-uri.
Oamenii de știință grupează alimentele în patru categorii.
- Minim procesate, adică fructe și legume, ouă lapte, carne.
- Cele cu ingrediente procesate: ulei, zahăr, sare și unt.
- Procesate: carne procesată, brânză, pâine, nuci sărate.
- În categoria celor ultraprocesate intră și cele care uneori și se par sănătoase, cum ar fi pâinea ambalată, mâncarea gătită ambalată sau supele instant și, fără dubiu, biscuiții, băuturile dulci chipsuri sau alte astfel de produse asemănătoare.
Problema este că alimentele ultraprocesate sunt din ce în ce mai consumate. Jumătate dintre alimentele consumate în Statele Unite și Marea Britanie în prezet sunt din această categorie. Iar la tineri și persoanele cu venituri scăzute pot ajunge la 80%.
Prea mult zahăr, multe grăsimi nesănătoase și prea puține fibre și proteine duc la risc crescut pentru apariția a cel puțin 12 boli cronice. Printre ele, diabetul de tip 2, boli de rinichi, cardiovasculare, depresie și, uneori, deces prematur.
104 studii au fost puse cap la cap pentru a ajunge la aceste rezultate, dar tot nu este suficient. Pentru că, o parte a comunității științifice susține că apariția bolilor nu poate fi legată doar de consumul de alimente, ci și de factorii de mediu. Iar pentru unele dintre ele, cum ar fi pâinea integrală, iaurtul degresat, laptele praf pentru copii sau crochetele din pește, toate considerate alimente ultraprocesate, trebuie cântărite și avantajele și beneficiile nutriționale.
Oamenii de știință dau vina pe marketingul masiv al companiilor, pentru creșterea consumului alimentelor ultraprocesate. Și Lobbyul pentru evitarea unor reglementări severe este foarte mare. Deși, multe țări au implmentat politici de avertizare sau pentru scăderea canității de zahăr sau de sare din alimente sau pentru încurajarea consumul de fructe și legume, mai e un drum lung de făcut. Pentru alimente, suntem cu câteva decenii în urmă față de tutun, avertizează cercetătorii.”
