Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Studiu: Această dietă este cea mai bună pentru mediu și are avantaje pentru sănătatea noastră

Alegerea dietei noastre are consecințe importante asupra mediului și a schimbărilor climatice. În contextul în care seceta și bolile amenință sistemele alimentare, este cu atât mai important să încercăm să facem o diferență în ceea ce mâncăm.

Din fericire, dieta care s-a dovedit a fi cea mai favorabilă biodiversității și securității alimentare este una pe care probabil că o cunoașteți, potrivit Euronews Green.

Potrivit unui studiu publicat luna trecută, urmarea acestei diete poate combate "dubla povară a schimbărilor climatice și a bolilor netransmisibile".

Cum afectează alegerile noastre alimentare mediul înconjurător?

Se preconizează că populația globală va ajunge la 10,9 miliarde până la sfârșitul secolului. Ca atare, producția de alimente trebuie să crească cu aproape 50% pentru a satisface cererea, potrivit estimărilor Organizației pentru Alimentație și Agricultură (FAO).

Acest lucru este posibil să împiedice creșterea durabilă și să pună presiune asupra resurselor naturale.

Sistemele agricole și alimentare actuale sunt "considerate ca fiind un factor major al degradării mediului și al schimbărilor climatice", potrivit unui nou studiu publicat în Advances in Nutrition.

Oamenii de știință greci care au realizat studiul adaugă că producția agricolă ocupă aproximativ 40 % din terenul global. Creșterea animalelor și cultivarea hranei pentru animale reprezintă 75% din totalul terenurilor agricole.

Ca atare, utilizarea irigațiilor, a îngrășămintelor și a pesticidelor ar putea provoca o epuizare a resurselor naturale și o degradare a mediului, spun cercetătorii.

"În plus, producția de alimente constituie principalul consumator de apă dulce și reprezintă până la 30% din emisiile globale de gaze cu efect de seră."

Care este cea mai bună dietă pentru mediu?

Ca răspuns la această situație critică, studiul a analizat beneficiile relative ale diferitelor diete pentru dezvoltarea durabilă și securitatea alimentară.

Oamenii de știință, de la diferite universități și instituții grecești, au comparat dieta mediteraneană cu dietele de "tip occidental" din Belgia, Elveția, Germania, Austria, Danemarca și Suedia.

Cercetările lor au ajuns la concluzia că dieta mediteraneană este cea mai bună pentru planeta noastră. Folosită în țări precum Italia, Cipru și Grecia, s-a dovedit a fi cea mai favorabilă pentru biodiversitate și pentru diversitatea plantelor alimentare.

Dieta mediteraneană este cea mai bună pentru biodiversitate

Dieta mediteraneană este bogată în alimente pe bază de plante, cum ar fi legumele, fructele și cerealele - deși are multe variații între țări. De asemenea, este, în general, săracă în consumul de produse de origine animală.

Acest lucru înseamnă că are avantaje pentru sănătatea noastră, cum ar fi reducerea riscului de boli cronice, precum și un impact redus asupra mediului.

Studiul a arătat că biodiversitatea agricolă și diversitatea soiurilor și speciilor de plante alimentare sunt mai mari în dieta mediteraneană decât în modelele alimentare de tip occidental.

Cercetătorii au constatat, de asemenea, că această dietă "este asociată cu emisii mai mici de gaze cu efect de seră, cu un consum mai mic de apă, cu utilizarea terenurilor și cu cerințe energetice".

Dieta occidentală - pe care oamenii de știință o identifică ca fiind cea care conține multă carne, lactate și alimente procesate - se bazează pe metode de producție agricolă care "dăunează ecosistemelor, sporesc utilizarea combustibililor fosili și cresc emisiile de gaze cu efect de seră".

Studiul concluzionează că adoptarea dietei mediteraneene ar putea contribui la stabilirea unui mediu mai biodivers și ar pune mai puțină presiune asupra resurselor naturale.

Cum să ții o dietă mediteraneană

Pentru a urma o dietă mediteraneană, ar trebui să faceți din fructe și legume alimentele de bază, alături de cereale integrale precum ovăzul, orezul brun și pâinea integrală.

Leguminoasele precum fasolea, lintea și năutul sunt o sursă excelentă de proteine. De asemenea, ar trebui să includeți grăsimi sănătoase precum uleiul de măsline și avocado.

Alimentele pe care ar trebui să le reduceți includ carnea procesată, cum ar fi cârnații și hot-dog, și cerealele rafinate, cum ar fi pâinea albă.

Dieta mediteraneană este, de asemenea, săracă în alimente foarte procesate, cum ar fi mâncărurile gata preparate și în produse cu adaos de zahăr, cum ar fi băuturile carbogazoase.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE