Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Când devine dieta vegană un pericol și cum ne-ar putea afecta sănătatea înlocuitorii de carne pe bază de plante

Veganismul are potențialul de a promova o alimentație sănătoasă pe măsură ce oamenii renunță la carne - dar creșterea numărului de alimente ultraprocesate (UPF) ar putea împiedica efectele sale pozitive.

Lansările de produse pentru alimente pe bază de plante s-au triplat între 2013 și 2018. În Regatul Unit, jumătate din populație a adăugat înlocuitori de carne în dieta sa, în timp ce aproape o treime optează pentru alternative la lapte.

Mulți dintre acești înlocuitori pe bază de plante sunt clasificați ca UPF: alimente care au fost supuse unei procesări intensive pentru a le îmbunătăți perisabilitatea și gustul. UPF-urile sunt adesea bogate în sare, zahăr și grăsimi saturate, cu adaos de coloranți, conservanți și aditivi.

În Franța, UPF-urile reprezintă 39,5% din aportul caloric total într-o dietă vegană tipică - mai mult decât în cazul vegetarienilor și al celor care mănâncă carne, potrivit Euronews Green.

Un studiu realizat în Germania a constatat că, deși consumul global de alimente alternative ultraprocesate pe bază de plante (UPF) este scăzut, 39,1% dintre vegani și vegetarieni le consumă cel puțin o dată pe lună.

"Am descoperit că există mai multe alimente procesate în dieta veganilor și a vegetarienilor decât am crezut", spune Dr. Antje Risius, care a fost coautor al studiului de anul trecut.

"Trebuie să fiți atenți atunci când integrați astfel de produse într-o dietă integrală", adaugă colega sa Marlene Ohlau. "În comparație cu carnea, ele sunt foarte utile, dar când le integrezi într-o dietă bazată pe plante, care ar trebui să fie alcătuită din legume, fructe și alimente integrale, nu sunt la fel de bune din cauza acestei naturi procesate".

Cum ne afectează sănătatea veganii UPF?

Emisiunea BBC Panorama din Marea Britanie a evidențiat recent mai multe riscuri pentru sănătate care ar putea fi legate de UPF-uri, inclusiv cancerul, bolile cardiovasculare, diabetul, accidentul vascular cerebral și obezitatea.

Imaginea pentru înlocuitorii de carne pe bază de plante este mai complicată. Unii cercetători subliniază că aceste produse au mai puține grăsimi saturate și mai multe fibre decât echivalentele din carne.

De asemenea, ele îi ajută pe consumatori să evite carnea roșie, pe care OMS a desemnat-o drept cancerigenă.

Cu toate acestea, nu toate alternativele la carne sunt create în mod egal. În 2018, Action on Salt a descoperit niveluri ridicate de sodiu în mulți înlocuitori pe bază de plante. Fry's Special Traditional Burger (vândut în Marea Britanie), de exemplu, conținea de trei ori mai multă sare decât un pachet de chipsuri.

"Nu putem spune cu adevărat că sunt mai sănătoase decât carnea, deoarece depinde de tipul de carne", spune Risius. "Când vă uitați la cârnații înlocuitori de carne, aveți, de asemenea, un efect negativ asupra sănătății."

Potrivit Soil Association, o parte a problemei este dată de producția în sine, care modifică structura alimentelor.

Anul trecut, caragenanul - un emulgator derivat din alge roșii, care conferă cremozitate shake-urilor de ciocolată Longlife de la Alpro - a fost asociat cu cancerul de sân postmenopauză.

Dar chiar și atunci când produsele sunt benigne, ele reduc calitatea generală a dietei noastre, lăsând mai puțin loc pentru alimentele integrale.

Echilibrul între sănătate și durabilitate

Unele alimente procesate sunt, de asemenea, potrivite pentru a umple golul nutrițional pe care înlocuitorii pe bază de carne și de plante l-ar umple altfel.

"Tofu și tempeh sunt considerate alimente procesate sănătoase, deoarece sunt procesate la minimum și își păstrează majoritatea nutrienților", spune Wyles. "Sunt, de asemenea, surse bune de proteine, fier și calciu, care sunt nutrienți importanți pentru vegani."

Ohlau subliniază faptul că gustul nostru pentru UPF-uri este legat de funcția lor de alimente convenabile. Îmbunătățirea dietelor noastre ar putea însemna reevaluarea stilului nostru de viață.

"Există o nouă cultură în care nu mai gătim atât de mult și vrem să avem fast-food", spune ea. "Pasul următor ar fi să readucem o anumită cultură culinară".

Cât de mult ar trebui să încorporăm UPF-uri depinde, de asemenea, de obiceiurile noastre alimentare existente. În timp ce veganii ar face bine să urmeze o dietă tradițională integrală, cei care mănâncă carne ar putea totuși să beneficieze de trecerea la înlocuitori pe bază de plante.

"Trebuie să găsim modalități de a le integra într-o dietă bazată pe carne", spune Ohlau. "Asta este ceea ce ar trebui să facă - să reducă consumul de carne".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE