Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Curentul vegan ia amploare și în agricultură. Cum s-au transformat crescătorii de animale în cultivatori de alge, în Scoția

Pentru că agricultura este considerată o sursă majoră de gaze cu efect de seră, fermele prietenoase cu mediul au ajuns să fie premiate în Marea Britanie. De exemplu, în Scoția, unii crescători au renunțat la animale și s-au reprofilat în cultivarea de cereale sau chiar de alge, relatează Euronews.com.

Un studiu realizat de Universitatea Oxford în 2020 relevă că modul în care se face agricultură în prezent face imposibilă limitarea încălzirii globale la 1,5 grade Celsius, chiar și dacă ar fi eliminate toate sursele generatoare de gaze cu efect de seră. Animalele crescute la ferme sunt considerate problematice. Potrivit ONU, creșterea animalelor la scară industrială este responsabilă de cel puțin 14,5% din emisiile globale de gaze cu efect de seră produse de om și de 32% din emisiile de metan, unul dintre cei mai mari factori de încălzire globală.

În cursa de a atinge obiectivul de zero emisii, recurgerea la alimente pe bază de plante s-ar putea dovedi esențială. Din acest motiv, organizația PETA a lansat prima ediție a premiilor pentru agricultură, pentru a veni în sprijinul britanicilor care sunt în căutarea unor alimente care să nu afecteze clima și animalele.

Aceste premii, care se concentrează asupra agriculturii etice și fără animale, scot în evidență producătorii datorită practicilor și produselor ecologice.

"Fiecare câștigător al acestui nou premiu dă dovadă de excelență în domeniul său", a declarat Dawn Carr, directorul PETA pentru proiecte corporative vegane, conform sursei citate.

Cum au adoptat fermierii scoțieni curentul vegan

Fost crescător de animale și furnizor de produse lactate, Laurence Candy a luat decizia curajoasă de a renunța la cireada sa de vaci și să se reprofileze pe producția de cereale. Inițial, scoțianul avea de gând să-și transforme ferma într-una organică, însă costurile ridicate și impactul asupra mediului, coroborat cu scăderea cererii de lapte, l-au determinat să caute alternative. Bărbatul a decis, în cele din urmă, să dezvolte o fermă „vegană”.

„Nu este un sistem de nișă, un sistem hippy; veganii bifează toate căsuțele.Cu cât cercetez mai mult, cu atât învăț mai mult; într-adevăr, rezolvă toate problemele”, a afirmat Laurence.

Agricultura vegană biociclică reprezintă un tip de agricultură ecologică bazat exclusiv pe plante. Aceasta exclude toate activitățile de creștere a animalelor și de sacrificare a acestora și nu recurge la elemente de origine animală.

Resturile vegetale și îngrăsămintele naturale sunt folosite pentru a promova însănătoșirea pământului, iar biodiversitatea este încurajată pentru a asigura un echilibru al prădătorilor care se hrănesc cu dăunători.

Acum, Laurence cultivă fasole și cereale organice pe ferma sa de 134 de hectare din Dorset, Anglia. Vacile sale trăiesc liniștite la Hillside Animal Sanctuary din Norfolk. De asemenea, el a devenit primul proprietar al unei ferme care a obținut acreditarea referitoare la standardul vegan biociclic în Europa.

Fermă vegană de alge, în Scoția

Tot în Scoția, compania SHORE Seaweed cultivă 10 specii de alge marine organice, recoltate în mod responsabil. Ei transformă această recoltă în pestos, chipsuri și alte produse pline de proteine, fibre, magneziu, calciu, fier și iod.

"Algele marine sunt foarte hrănitoare și sunt cultivate în armonie cu natura, fără a folosi pământ, apă dulce sau inputuri chimice", spune directorul general al companiei, Peter Elbourne.

Situată în Wick, în nord-estul Scoției - una dintre cele mai îndepărtate comunități din Regatul Unit - SHORE taie manual algele marine pentru a permite o regenerare naturală a plantelor.

Compania gestionează atent diversitatea plantelor din zonele de recoltare pentru a se asigura că tehnicile sale sunt durabile.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE