Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

10 ani de Veganuary: Totul despre mișcarea prin care oamenii sunt încurajați să renunțe la carne

Veganii sărbătoresc astăzi Veganuary, o mișcare înființată în Marea Britanie, prin care oamenii sunt încurajați să renunțe la consumul produselor de origine animală. Mișcarea promovează trecerea la veganism în luna ianuarie pentru a ajuta animalele, a reduce emisiile de gaze cu efect de seră și a îmbunătăți sănătatea personală.

Organizatorii mișcării spun că în prezent, milioane de oameni își schimbă radical dieta și consumă tot mai multe produse vegetale.

Veganuary a dat naștere unei noi industrii globale care produce substitute vegetale pentru alimentele tradiționale, inclusiv pentru lapte, carne și o mulțime de produse alimentare gata preparate.

Toni Vernelli, purtător de cuvânt, Veganuary: „Cifrele au crescut în fiecare an. Și apoi, în 2019, situația s-a schimbat puternic, în sensul că producătorii din Marea Britanie au început să observe. Acela a fost anul în care Greggs a scos pe piață rulada de cârnați vegană pentru Veganuary, iar în acel moment, întreprinderile și-au dat seama că există un apetit uriaș pentru aceste produse”.

Veganuary, mișcarea a devenit un fenomen global

Potrivit organizatorilor Veganuary, mișcarea care descurajează consumul de carne a devenit un fenomen care a trecut granițele Europei. În prezent, organizatorii au filiale în șapte țări și parteneriate cu organizații similare. Anul acesta, numai în Marea Britanie, trei milioane de oameni s-au înscris și s-au hotărât să devină vegani.

Toni Vernelli, purtător de cuvânt, Veganuary: „Am cerut YouGov să analizeze situația din Marea Britanie de când am început, în 2014, și au descoperit că aproximativ 9% din britanici au participat încă de la început. Asta înseamnă aproximativ 6 milioane de persoane din Marea Britanie, ceea ce este mult mai mult decât numărul celor care înscriși oficial”.

Obezitatea și bolile de inimă sunt considerate în prezent factori majori ce contribuie la multe boli cronice.

Indy Kaur, consultant în producția de alimente pe bază de plante: „Probabil că ar trebui să începem să ne gândim la consumul de plante ca fiind ceva ce facem pentru propria sănătate și care să stimuleze sustenabilitatea și a reducerea consumului de carne. Este important să răspundem nevoilor veganilor, dar este, de asemenea, important să începem să ne concentrăm cu adevărat asupra sănătății și a sustenabilității sistemului alimentar”.

Potrivit unui raport realizat de o companie de cercetare de piață, se estimează că dimensiunea pieței produselor alimentare vegane va depăși 36 de miliarde de dolari până în 2030. Raportul precizează că Europa deține cea mai mare cotă de piață pentru alimentele vegane.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE