Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Război Israel-Hamas. Herman Berkovits, medicul premierului israelian: „Printre răpiți sunt și copii / Cei morți și răniți au fost măcelăriți”

Este a treia zi de război în Israel, care a continuat să bombardeze azi noapte Gaza, locul de unde luptătorii Hamas au atacat și au ucis sute de israelieni. Herman Berkovits, medicul și apropiatul premierului israelian Benjamin Netanyahu, a vorbit la Euronews România despre situația de acolo.

Potrivit ultimului bilanț publicat de armata israeliană, aproape 1000 de civili au fost ucişi de la începutul ofensivei mişcării Hamas asupra Israelului.

„Cei mai mulți dintre ostatici sunt copii de trei-patru ani, cu mamele lor”

Herman Berkovits: „Deja avem peste 700 de morți, iar răniți sunt peste 2.400, dintre acești 2.400 sunt peste 350 în forme grave sau foarte, foarte grave. Ostatici, răpiți sunt peste 130 și, din păcate, marea majoritate a acestor ostatici și răpiți sunt copii mici, de trei-patru ani, cu mamele lor, oameni bătrâni, în afară de faptul că au fost răpiți și soldați”.

„Israelul a bombardat toată noaptea și continuă să bombardeze toată noaptea. Noi auzim avioanele cum trec peste noi, spre Gaza, au bombardat peste 800 de ținte în interiorul Gazei, vă dați seama că e un dezastru deja în Gaza și e doar începutul. Aceste ținte caută în special organizațiile teroriste și nu populația din Gaza, trebuie să precizez, noi niciodată nu căutăm populația civilă, noi căutăm teroriștii. Din păcate, teroriștii se ascund în spatele populației civile, în interiorul spitalelor și școlilor și chiar sub acele subterane, ca să nu putem să ajungem la ei. Numai populația civilă suferă”.

„Războiul nostru are deja și un nume: Războiul Săbiilor de Fier / Israelul, singurul învingător”

Herman Berkovits: „Noi, dacă dăm o bombă, dăm înainte un avertisment populației să iasă din acea clădire, să nu omorâm populația civilă. Vă dați seama că Hamasul nu dă voie populației civile să iasă”.

„În continuare sunt rachete, însă sunt de scurtă distanță, nu mai sunt ca sâmbătă, când zeci și sute de rachete au ajuns în Tel Aviv, în Ierusalim, în toate orașele din Israel (…). Sunt anumite cuiburi de teroriști, lupta continuă pentru distrugerea acestor teroriști. Războiul nostru are deja și un nume: Războiul Săbiilor de Fier. E numai începutul. În acest război, va fi un singur învingător: Israelul. Israelul nu a pierdut niciodată un război.”

„Au fost măcelăriți copii, familii întregi, fără milă”

Herman Berkovits: „Noi, ca țară, nu suntem periclitați, dar ne doare extraordinar faptul că foarte mulți dintre acești morți și răniți au fost măcelăriți. Dacă o să iasă la iveală fotografii, nu vă dați seama cum au fost măcelăriți copii, familii întregi, fără niciun fel de milă. Au intrat în case, au tras în copii, în femei”.

„Teroriștii nu fac diferența între lupte cu soldații și a trage în populația civilă”.

„Războiul continuă, însă nu în acea formă, cum a fost sâmbătă, când cred că s-au tras peste 5.000 de rachete s-au tras... Eu nu am teamă, că sunt deja obișnuit (...), dar azi dimineață una dintre rachete a căzut în Așkelon, un oraș foarte cunoscut, mare, a distrus o casă, au fost răniți un copil de opt ani și mama lui, de 40 de ani”.

Iranul a negat implicarea sa în atacurile Hamas

Iranul a negat, luni, implicarea în atacurile Hamas și în invazia Israelului, deși susține Palestina „fără rezerve”.

Herman Berkovits: „Vă dați seama că Iranul dezminte, este foarte obișnuit cu minciuna, așa cum mint tot timpul că nu lucrează pentru producția bombei atomice. Este clar că în spatele acestor organizații este Iranul, este clar că Hamas nu poate să producă acest armament, aceste rachete, în special rachetele de lungă distanță (...). Sunt foarte mulți bani pe care Iranul îi dă, este clar că Iranul susține nu numai Hamasul, ci și Hezbollah”.

„Iranul ne-a și amenințat că vrea să ne șteargă de pe fața Pământului (...)”, a mai spus medicul Berkovits, la Euronews România.

„Serviciile de informații ne-au dat de înțeles că Hamasul nu vrea război”

„Din păcate, serviciile de informații ne-au dat de înțeles, chiar în urmă cu o săptămână, că totul este clar, că Hamasul nu vrea război, că Hamasul este interesat pentru dezvoltarea Fâșiei Gaza, din punct de vedere economic, că pentru ei este important ca muncitorii lor să treacă în Israel să lucreze, să primească bani (...), au reușit să lucreze peste serviciile de informații. Serviciile de informații au avut o cădere. (...) Vor cădea și capete, dar acum este război”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE