Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Prețul petrolului a crescut brusc din cauza războiului din Israel

Războiul surprinzător declanșat de Hamas în Israel începe să aibă și efecte colaterale. Astfel, prețul țițeiului Brent a crescut cu 3,4%, până la 87,47 de dolari pe baril. Iar atacul a venit într-o perioadă de incertitudini pentru piețe, moment în care investitorii urmăresc o vânzare istorică a obligațiunilor emise de Trezoreria americană.

"Zilele care urmează vor fi marcate probabil de riscuri geopolitice, în detrimentul fundamentelor de bază. Pentru piețe riscurile geopolitice adaugă încă o incertitudine în cazul investitorilor deja pesimiști", a precizat Mohit Kumar, economistul șef pentru Europa al companiei de consultanță Jefferies, citat de Reuters.

Războiul din Israel duce la creșterea prețului petrolului

Motivul creșterii prețului petrolului provine din temera unui conflict între Israel și Iran, după cum precizează Bloomberg. Totul după ce serviciile de securitate iraniene ar fi ajutat la planificarea atacului de sâmbătă, 7 octombrie. Tot ele ar fi dau undă verde asaltului, în cadrul unei reuniuni care a avut loc săptămâna trecută, în Liban, la Beirut.

"O întoarcere la riscul unor tensiuni militare directe, mai ales riscul unor atacuri israeliene asupra unităților nucleare ale Iranului, ar avea un impact sistemic. Un conflict este, prin însăși natura sa, de manieră să escaladeze. Iar un conflict în Orientul Mijlociu, cu atât mai mult", susține publicația Fordham Global Insights, specializată în consultanță financiară.

A crescut și prețul aurului cu 0,8%, până la 1.847 de dolari pe uncie. În plus, unii analiști prevăd că Banca Centrală de la Washington ar putea ține dobânda de referință la niveluri mai ridicate decât se anticipa.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE