Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Secretarul general ONU, la Rafah: Camioanele cu ajutor umanitar trebuie să ajungă în Gaza

Antonio Guterres, secretarul general ONU, se află la granița dintre Egipt și Fâșia Gaza, Rafah, noul punct fierbinte al războiului Israel-Hamas.

El a făcut un apel pentru deschiderea graniței pentru ca ajutoarele, pregătite în 20 de camioane, să poată intra imediat spre palestinieni.

Punctul de trecere Rafah este singurul care permite ieșirea din Fâșia Gaza spre Egipt, iar în prezent este închis. Palestinienii nu pot fugi pe acolo din calea războiului, iar ajutoarele umanitare nu au cum să intre pe teritoriul palestinian.

Biden a anunțat timpul vizitei sale la Tel Aviv, că a ajuns la un acord cu Israelul pentru a permite asistență umanitară din Egipt pentru palestinienii din Gaza.

Benjamin Netanyahu, premierul Israelului: "Având în vedere cererea președintelui Biden, Israelul nu va împiedica asistența umanitară din Egipt, atât timp cât este vorba doar de alimente, apă și medicamente pentru populația civilă aflată în sudul Fâșiei Gaza sau care se deplasează acolo și atât timp cât aceste livrări nu ajung la Hamas. Orice provizii care ajung la Hamas vor fi împiedicate."

Guterres spune că încearcă să rezolve restricțiile impuse livrărilor de ajutoare către Gaza.

Antonio Guterres, secretarul general ONU: "Aceste camioane nu sunt doar camioane. Sunt o linie de ajutor. Pot face diferența dintre viață și moarte pentru mulți oameni din Gaza. Să le văd blocate aici, mă face să spun foarte clar: trebuie să le facem să meargă, să ajungă pe partea cealaltă a graniței, cât mai repede posibil și cât mai multe.

Recent, Israelul și SUA au anunțat că ajutorul umanitar va putea intra în Fâșia Gaza. De asemenea, există o înțelegere între Egipt și Israel pentru a face asta posibil. Însă aceste anunțuri au fost făcute cu niște condiții și cu niște restricții. Acum discutăm cu toate părțile, cu Egiptul, cu Israelul, cu SUA pentru a ne asigura că vom îndeplini aceste condiții, că vom putea limita restricțiile pentru a putea, cât de curând, trimite aceste camioane acolo unde e nevoie de ele.

Avem nevoie ca aceste camioane să se ajungă cât mai repede, într-un număr cât mai mare. Nu vrem să plece doar un convoi. Vrem să existe permisie pentru un număr semnificativ de astfel de camioane să ajungă în fiecare zi în Gaza, ca să ducă ajutor suficient pentru oameni. Pe cealaltă parte, trebuie verificate în mod eficient, dar și practic și rapid. Nu suntem în țara nimănui. Suntem pe teritoriul unei țări suverane, Egipt. E esențial să recunoaștem regulile instituțiilor egiptene pentru a putea duce ajutoarele pe partea cealaltă. Trebuie să avem garanția că există combustibil necesar pe partea cealaltă, ca să ajungă camioanele la oameni.

E esențial să rezolvăm aceste probleme și să ne asigurăm că avem ajutoare în cantități mari pentru oamenii din Gaza. Nu e o operațiune umanitară normală, ci una într-o zonă de război. De aceea am cerut încetarea focului, pentru a putea face livrările. Nu vrem să îi pedepsim pe oamenii din Gaza de două ori: pe de o parte, din cauza războiului, pe cealaltă din cauza lipsei ajutorului umanitar.

Încetarea focului ar însemna că ajutorul umanitar ar ajunge mai ușor la cei care au nevoie.

Sper că acest ajutor și medicamentele vor fi trimise la cei care au nevoie."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE