Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Egiptul nu a închis punctul de trecere Rafah. Președintele acuză că bombardamentele Israelului blochează ajutoarele pentru Gaza

Președintele egiptean Fattah al-Sissi a declarat că autoritățile din țara sa nu au închis punctul de trecere a frontierei Rafah către Fâșia Gaza și a acuzat faptul că ajutorul umanitar nu ajunge pe teritoriul palestinian din cauza bombardamentelor israeliene. De asemenea, el a atras atenția în legătură cu un exod masiv la palestinienilor din Gaza către Egipt, spunând că există riscul unei "deplasări similare din Cisiordania către Iordania” şi al ”sfârşitului cauzei palestiniene”, relatează agenția France Presse, citată de Agerpres.

În cadrul unei întâlniri cu cancelarul german Olaf Scholz la Cairo, președintele egiptean a rostit un discurs virulent în legătură cu războiul dintre Israel și gruparea Hamas, care controlează Fâșia Gaza. Din cauza conflictului, mii de oameni au murit, de ambele părți, iar peste un milion de palestinieni au fost strămutați din Fâșia Gaza, teritoriul care se învecinează cu Egiptul.

Subiectul deschiderii frontierei Rafah a stârnit controverse în Egipt, țară care se confruntă acum cu o dilemă: să lase palestinienii să iasă din Gaza, cu riscul ca Israelul să le interzică întoarcerea, sau să închidă singura lor deschidere către lume care nu se află în mâinile Israelului şi să-i lase sub bombardamentele şi tirurile de artilerie continue, notează sursa citată.

Sute de camioane cu ajutoare așteaptă să intre în Fâșia Gaza

De mai multe zile, sute de camioane cu ajutoare sunt blocate în deșertul Sinai din Egipt, în condițiile în care punctul de trecere Rafah din sudul Fâșiei Gaza este închis, din zona palestiniană, după patru bombardamente lansate în această săptămână.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a avertizat miercuri că "în fiecare secundă în care aşteptăm ajutor medical, pierdem vieţi".

Cancelarul german Olaf Scholz a afirmat că a venit în Egipt pentru a ”lucra împreună pentru ca ajutorul umanitar să ajungă în Gaza cât mai rapid posibil”.

În schimb, președintele egiptean Fattah al-Sissi a avertizat în legătură cu un exod în masă al palestinienilor din Fâşia Gaza către Egipt, precizând că acest lucru reprezintă un prim pas înaintea ”unei deplasări similare din Cisiordania către Iordania”.

Forţarea palestinienilor să-şi părăsească teritoriul este ”o modalitate de a pune capăt cauzei palestiniene în detrimentul ţărilor vecine”, a menționat Fattah al-Sissi.

"Ideea de a forţa cetăţenii din Gaza să meargă în Egipt va duce la o strămutare similară a palestinienilor din Cisiordania", teritoriul ocupat de Israel, iar "acest lucru va face imposibilă crearea unui stat palestinian", a mai spus el.

"Dacă cer poporului egiptean să iasă în stradă, vor fi milioane care vor susţine poziţia Egiptului", a avertizat Al-Sissi, referindu-se la "opinia arabă" sensibilă la "cauza palestiniană care este cea mai importantă dintre cauze".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE