Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ursula von der Leyen: ”Trebuie să fim solidari cu Israelul și să oferim ajutor umanitar palestinienilor”

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a condamnat atacurile grupării Hamas din Israel, care alimentează ”o nouă spirală a violenței” în Orientul Mijlociu. Șefa Executivului comunitar a cerut declanșarea unei anchete complexe pentru a fi trași la răspundere cei responsabili de producerea exploziei dintr-un spital din Fâșia Gaza.

Într-un discurs susținut în plenul Parlamentului European la Strasbourg, Ursula von der Leyen a afirmat că statele europene trebuie să fie solidare cu Israelul în acest momente și să ofere ajutoare umanitare palestinienilor din Fâșia Gaza.

Teroarea grupării Hamas a aruncat Israelul și Palestina într-o nouă spirală a violenței. Noaptea trecută, o tragedie absurdă ne-a șocat pe toți. Un spital din orașul Gaza în care erau sute de oameni răniți a fost înghițit de flăcări ale iadului.

Imaginile surprinse la spitalul Al Ahli sunt înspăimântătoare și dureroase. Nu există nicio scuză pentru bombardarea unui spital plin cu civili. Toate faptele trebuie elucidate, iar cei responsabili trebuie trași la răspundere.

În acest moment tragic, trebuie să facem cu toții mai multe eforturi pentru a proteja civilii de furia acestui război”, a afirmat șefa Executivului comunitar.

De asemenea, Ursula von der Leyen a transmis condoleanțe familiilor victimelor atacurilor teroriste din Bruxelles și Arras și a atras atenția că ”în mod tragic, observăm că terorismul ia din nou amploare”.

”Teroriștii Hamas (Hamas este desemnată ca organizaţie teroristă de către Uniunea Europeană, n.red) au ucis peste 1.400 de persoane - bărbați, femei și bebeluși, într-o singură zi, dintr-un singur motiv: pentru că erau evrei care trăiau în statul israelian, cu scopul de a eradica viețile evreilor.

Israelul are dreptul să se apere, conform dreptului internațional. Hamas sunt teroriști, iar palestinienii suferă din cauza acestei terori. Trebuie să îi ajutăm.

Trebuie să fim solidari cu Israelul și să oferim ajutor umanitar palestinienilor”, a mai precizat șefa Executivului comunitar.

De altfel, Ursula von der Leyen a amintit că a discutat cu reprezentanții Guvernului israelian și cu familiile victimelor atacurilor comise de gruparea Hamas, reiterând că ”toți oficialii israelieni cer solidaritate” ca urmare a violențelor.

”Această oroare necesită o reacție colectivă din partea tuturor ca oameni, ca apărători ai unei lumi libere, ca europeni deoarece ura, teroarea și rasismul nu își au locul. Europa este alături de Israel în acest momente tragice”, a mai spus ea.

Ursula von der Leyen: ”Ajutoarele umanitare trebuie să ajungă de urgență la palestinieni”

”Situația umanitară se agravează de la o oră la alta. Ajutoarele umanitare trebuie să ajungă de urgență la palestinieni. Din acest motiv, am decis imediat să triplăm ajutoarele umanitare acordate civililor din Fâșia Gaza.

Am lansat o punte umanitară UE-Egipt pentru a duce elemente vitale organizațiilor umanitare aflate la fața locului în Gaza.

Primele două zboruri vor avea loc săptămâna aceasta pentru a transporta ajutoare umanitare din partea UNICEF. Colaborăm cu agenții ONU pentru a ne asigura că aceste ajutoare vor ajunge la cei care au nevoie de el”, a mai menționat președintele Comisiei Europene.

Șefa Comisiei Europene: ”Ceea ce a făcut Hamas nu are nimic de-a face cu aspirațiile legitime ale palestinienilor”

”Uniunea Europeană a fost dintotdeauna cel mai mare donator internațional pentru Palestina și acest lucru nu se va schimba.

Pe măsură ce situația în zonă evoluează, este esențial să ne reevaluăm de urgență și în mod prudent asistența financiară pentru Palestina.

Fondurile europene nu au fost destinate niciodată grupării Hamas și niciunei entități teroriste. Ceea ce a făcut Hamas nu are nimic de-a face cu aspirațiile legitime ale palestinienilor”, a concluzionat ea.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE