Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Trimisul special Euronews România în Egipt: Situație tensionată la Rafah. Palestinienii așteaptă deschiderea frontierei dintre Gaza și Egipt

Situația de la punctul de trecere dintre Gaza și Egipt devine din ce în ce mai tensionată. În zona frontierei Rafah au fost semnalate explozii în urma unor atacuri cu rachete ale armatei israeliene, nu s-au raportat victime dar în continuare oamenii așteaptă să fie lăsați să treacă în Egipt.

Jurnaliștii Euronews România Andrei Nourescu și Răzvan Nicolescu se află în zona de tranzit dintre Fâșia Gaza și Egipt, acolo unde sute de oameni așteaptă deblocarea zonei de frontieră pentru a se salva din calea războiului dintre gruparea Hamas și Israel.

Deșertul Sinaiului este o zonă cunoscută pentru pericolele sale și care este oficial contraindicată turiștilor de către autorități. Aici, în proximitatea Fâșiei Gaza, se află amenințarea grupării Hamas, iar controlul regiunii este în mâinile facțiunii extrem de agresive a grupării teroriste ISIS, cunoscută sub numele de Ashah. Această facțiune a provocat numeroase victime, în special printre militarii egipteni care păzesc zona.

Drumul către siguranță

Partea de nord a deșertului Sinai este străbătută de un singur drum, ce asigură legătura dintre Fâșia Gaza și Cairo, fiind unicul hub de ieșire spre Europa. Peste 250 de români așteaptă la granița de la Rafah, în sudul Fâșiei Gaza, pentru decizia de deblocare a frontierei, urmând să parcurgă acest drum până la Cairo. Deși distanța nu este considerabilă, drumul este presărat cu pericole. Check Point-urile militare egiptene sunt frecvente, iar recent, facțiunea ISIS a reușit să atace și să ucidă nu mai puțin de 12 soldați bine pregătiți ai armatei egiptene. Riscurile sunt reale, însă cu o escortă adecvată și cu măsurile de securitate oferite de autoritățile egiptene, românii pot ajunge în siguranță la aeroportul din Cairo.

Durata călătoriei până la frontieră este greu de estimat. Pe acest traseu, distanțele nu sunt relevante, iar imprevizibilitatea este o constantă. Mașinile pot călători timp de doar câteva minute la un check point, dar pot întâmpina și o așteptare îndelungată dacă sunt alte 10 mașini în față, mai ales dacă acestea au pasageri de altă origine decât cea egipteană. Recent, explozii provocate de mine au blocat circulația pe acest drum, demonstrând imprevizibilitatea și pericolul acestui itinerariu.

Andrei Nourescu, jurnalist Euronews România: ”Sună destul de înfricoșător mesajul cu care ești întâmpinat atunci când ajungi în zona acestui deșert, mai ales în zona de nord, despre care se spune că este controlată de ISIS. Mesajele care sunt afișate pe bannere și pe ecrane spun că toată partea de nord este supusă riscului de atacuri teroriste, că se întâmplă frecvent răpiri, mai ales în cazul cetățenilor occidentali, pentru că ISISI asta vânează, pentru a putea apoi cere răscumpărare sau altfel de avantaje, și se recomandă care cei care tranzitează zona să nu meargă singuri și să-și ia măsuri de siguranță mergând cu localnici și fiind foarte atenți la ce se întâmplă.”

Zona de nord a deșertului Sinai este catalogată drept zonă de război de către autoritățile egiptene. Acesta este singurul punct de acces între Cairo și granița Rafah, într-o regiune unde riscurile sunt constante.

Se recomandă turiștilor să nu călătorească singuri și să ia măsuri de siguranță, inclusiv să se deplaseze alături de localnici și să fie foarte atenți la mediul înconjurător.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE