Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Atacuri cu rachete asupra Zaporojie şi Dnipropetrovsk. Volodimir Zelenski: Teroarea rusă trebuie să fie învinsă

O rachetă lansată de forţele ruse a lovit o clădire rezidenţială din oraşul Zaporojie, în sudul Ucrainei, miercuri dimineaţă, ucigând cel puţin doi civili şi rănind alţii cinci, au declarat oficiali ucraineni, citaţi de Reuters.

De asemenea, o femeie în vârstă de 31 de ani şi-a pierdut viaţa, iar patru persoane au fost rănite într-un atac separat, în care au fost distruse opt case particulare în Obuhovka (regiunea Dnipropetrovsk, centru), a declarat ministrul de interne ucrainean Ihor Klimenko.

Preşedintele Volodimir Zelenski a indicat că opt apartamente au fost distruse în atacul din Zaporojie, iar salvatorii caută supravieţuitori printre dărâmături. Biroul său a declarat că trei persoane sunt date dispărute în urma atacului.

"În cursul nopţii, teroriştii ruşi au atacat cu rachete Zaporojie, lovind o clădire rezidenţială obişnuită de cinci etaje", a scris Zelenski pe aplicaţia de mesagerie Telegram, alături de o fotografie a clădirii cu o gaură imensă în mijloc, cu intrarea distrusă, ferestrele sparte şi dărâmături împrăştiate în jur.

"Statul malefic continuă să folosească teroarea şi să poarte război împotriva civililor. Teroarea rusă trebuie să fie învinsă", a scris el.

Înregistrările video făcute de Reuters arată pompieri lucrând în perimetrul clădirii avariate şi autobuze goale oprindu-se în apropiere.

Un responsabil instalat de Moscova în partea regiunii Zaporojie controlată de Rusia a dat vina pe forţele ucrainene pentru lovituri. Moscova nu a făcut vreun comentariu deocamdată, dar de regulă neagă că ar viza în mod deliberat civili.

Șase rachete au lovit oraşul industrial Zaporojie

Iuri Malaşko, guvernatorul ucrainean al regiunii Zaporojie, a declarat că şase rachete au lovit oraşul industrial Zaporojie, adăugând că şapte drone au fost lansate asupra satelor din apropiere, în timp ce aşezările de lângă linia frontului au fost vizate de artileria rusă.

Malaşko a declarat că 18 aşezări au fost bombardate în regiune în ultimele 24 de ore, iar autorităţile regionale ucrainene au primit cel puţin 33 de rapoarte privind pagubele provocate.

Între timp, forţele ruse au scăzut frecvenţa atacurilor în zona localităţii Avdiivka din estul Ucrainei, lansând marţi doar cinci atacuri, adică jumătate din numărul celor efectuate luni, potrivit ultimului raport al Statului Major ucrainean, citat de EFE.

Conform Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), un think tank american care studiază cursul ostilităţilor în Ucraina, Rusia rămâne în ofensivă în acea zonă de front din regiunea estică Doneţk, dar nu a reuşit să câştige teren.

În acelaşi timp, buletinul zilnic al Centrului Strategic pentru Apărare de la Kiev indică un avans rusesc de 3 km pe şoseaua E50, la sud de Avdiivka. Forţele ruse încearcă să încercuiască Avdiivka şi şi-au intensificat în ultimele zile presiunea asupra localităţii controlate de ucraineni.

Statul Major General ucrainean a raportat miercuri că peste 15 atacuri ruseşti au fost respinse în zona Kupiansk, un nod de cale ferată în regiunea nord-estică Harkov.

Potrivit ISW, Rusia a făcut progrese în direcţia Kupiansk, în timp ce Kievul îşi continuă contraofensiva în sud şi est, cu succese limitate până în prezent.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE