Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

O supraviețuitoare a unui atac Hamas povestește groaza prin care a trecut: „O vecină a fost împușcată în cap”

Emma a supraviețuit unui atac al grupării Hamas asupra Israelului, din ziua când a debutat conflictul, și a povestit la Euronews România despre ce s-a întâmplat atunci și cu ce trăiri a rămas.

Emma: „Sâmbătă dimineața, când a avut loc atacul, dormeam în camera mea și m-am trezit din cauza sunetului exploziilor. Trăiesc într-un kibbutz care este aproape de locul unde a avut loc acel festival. M-am trezit, mi-am strigat familia și au venit cu toții - mama, tatăl, fratele și chiar și unul dintre cățeii noștri. Imediat după aceea, am început să auzim împușcături. Ulterior, am fost informați că militanții Hamas au preluat controlul asupra întregii comunități”.

„Am fost foarte speriați. Eram obișnuiți să mai auzim explozii și zgomote puternice de genul acesta, dar n-am mai experimentat așa ceva niciodată, cu teroriști care să fie atât de aproape de noi. Am stins toate luminile, ne-am dus la adăpost, nu știam, însă, când se va încheia totul, cât va dura, nu eram în niciun fel pregătiți, nu aveam alimente”.

Emma: „Ne-am adăpostit vreme de 12 ore, până când mama a ieșit să aducă niște mâncare pentru noi, apoi ne-am închis la loc. Am stat 30 de ore, în total, duminică dimineață la 10, a doua zi, am evacuat zona”.

„Cei care au luptat cu Hamas, cetățeni, bineînțeles, nu aveau arme, ceva cu care să se protejeze, așa că mulți dintre ei au fost răniți. Vorbim despre oameni tineri. Unul dintre ei a fost și răpit, îl cunosc personal, altul a fost ucis, îl cunoșteam și pe el, și cred că încă trei au fost omorâți, nu sunt sigură. Cei mai mulți au reușit să rămână în viață. Am înțeles că s-au și luptat cu teroriștii, le-au luat armele și au luptat cu armele Hamasului”.

„Teroriștii au intrat în adăposturile oamenilor. Nu știu în kibbutzul nostru cum a fost, dar am înțeles că în alt kibbutz, aproape de al nostru, teroriștii au tras în uși și în încuietoare și au reușit să le deschidă, ceea ce e posibil, și au omorât, au violat sau i-au răpit pe cei de acolo. Principalul lucru pe care îl fac e să ia cauciucurile mașinilor și să le dea foc în interiorul caselor, lucru care duce la asfixiere, pentru ca oamenii să iasă afară și ei să îi împuște”.

„După ce am evacuat zona, am fost informați despre victime. Așa am aflat că o vecină a fost împușcată în cap când dormea (...)”.

Taguri

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE