Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Fenomenul Taylor Swift trece pe marile ecrane. De ce au ajuns documentarele despre muzică și concerte atât de populare

Filmul despre turneul lui Taylor Swift a depășit 100 de milioane de dolari în vânzarea anticipată a biletelor. Pelicula a depășit recordul pentru cele mai multe bilete vândute într-o singură zi. Asta îl face cel mai profitabil film despre un concert din istorie, depășind Never Say Never al lui Justin Bieber, potrivit BBC.

De ce sunt aceste documentare atât de populare?

Popularitatea documentarelor a crescut semnificativ în ultimii ani, în special cu apariția numeroaselor platforme de streaming. Cu toate acestea, un subgen care a luat cu adevărat avânt este cel al documentarelor despre artiști și muzică. Succesul lor ar putea fi influențat de obsesia lumii moderne pentru cultura pop, accentuată de creșterea influenței social media.

Filmele și documentarele ne oferă o privire în viața privată a muzicienilor și a trupelor, momente care nu au fost văzute în timpul concertelor, emoții, bucurie și eșec. Documentarele îi transformă pe artiști în oameni obișnuiți, cu sentimente, care se lovesc de numeroase dificultăți, iar publicul poate empatiza mai ușor cu aceștia. 

De asemenea, poate exista și sentimentul de apropiere - având acces la o parte din viața artistului, unii fani pot simți că au parte de o întâlnire personală, față în față.

Fenomenul Taylor Swift

După ce a stabilit noi recorduri cu turneul ei mondial, care a generat încasări de miliarde de dolari, cântăreaţa americană Taylor Swift, un superstar al muzicii pop, se va face remarcată şi pe marile ecrane prin intermediul unui documentar despre turneul care a dominat scena muzicală din vara acestui an.

Filmul turneului Eras urmează să fie lansat oficial vineri, 13 octombrie, în cinematografele din peste 100 de țări. În România, va fi disponibil în cinematografe începând cu 3 noiembrie. 

Analiștii estimează că, pe lângă vânzările anticipate de bilete, filmul ar putea înregistra încă 100 de milioane de dolari încasări la box-office în weekendul său de deschidere.

Taylor Swift nu este singura artistă care a revoluționat industria cinema. BTS, trupa momentului în cultura kpop, a uimit publicul și a produs un adevărat fenomen în ultimii ani. Fie că vorbim despre documentare care au în atenție tot grupul sau care se axează doar pe un anumit membru, esența lor brută și perspectiva pe care o oferă asupra vieții și luptelor idolilor kpop au fost un real succes în rândul fanilor.

De-a lungul anilor au scos cinci documentare: Burn The Stage: The Movie (2018), Bring The Soul: The Movie (2019), Break The Silence: The Movie (2020), J-Hope In The Box (2023) și SUGA: Road to D-Day (2023).

Care sunt unele dintre cele mai bune documentare despre muzică?

Numeroși artiști s-au deschis în fața camerei și au lăsat publicul să pătrundă în intimitatea lor. Iată câteva dintre cele mai bune documentare care pun în lumină viața privată și personală a artiștilor, potrivit Vulture:

The Beatles: Get Back (2021)

Serialul-documentar muzical a fost realizat cu imagini nefolosite și materiale audio dintr-un alt documentar despre Beatles din anii 1970. Urmărește trupa în timpul realizării și înregistrării albumului Let It Be din 1970, în timp ce se pregătesc pentru prima lor reprezentație live după mai bine de doi ani. 

Miss Americana (2020)

Filmul, disponibil și pe platforma Netflix, o urmărește pe Taylor Swift în timp ce aceasta nu numai că își îmbrățișează viața de cântăreață-compozitoare, ci și pe cea de femeie influentă "care își valorifică întreaga putere a vocii sale". Taylor a fost urmărită de media de-a lungul carierei sale, iar documentarul reprezintă versiunea ei asupra evenimentelor și adevărul despre multe dintre poveștile și controversele în care a fost implicată în ultimii ani.

Framing Britney Spears (2021)

Framing Britney Spears spune povestea carierei muzicale emblematice a artistei - de la începuturile sale până la faima mondială. Documentarul prezintă imagini exclusive care o arată pe cântăreață într-o lumină mai vulnerabilă, arătând misoginismul cu care s-a confruntat ca tânără cântăreață în anii '90. Lansarea documentarului a stimulat mișcarea #FreeBritney, care a dus în cele din urmă la îndepărtarea tatălui ei drept tutore legal.

Don’t Look Back (1967)

"Don't Look Back" îl arată pe Bob Dylan în timp ce se luptă cu reporterii, își bate joc de colegii săi și provoacă publicul cu noua sa direcție muzicală mai abstractă și mai poetică. Filmul este ca un fel de proiect despre cum să fii o celebritate modernă: în același timp arogant și ironic.

Some Kind of Monster (2004)

"Some Kind of Monster" documentează procesul lung și chinuitor care a dus la realizarea albumului St. Anger din 2003 de Metallica. Deschiderea trupei a fost un cadou pentru pasionații de muzică, care au avut ocazia să vadă cum o trupă de heavy-metal cu milioane de dolari la dispoziție își cheltuiește timpul și banii. În documentar o mare parte a agendei zilnice a celor de la Metallica pare orientată doar spre menținerea fluxului de muncă, chiar dacă acest lucru înseamnă sesiuni de terapie de grup și discuții lungi și controversate. Pelicula explică cât de aproape de imposibil poate fi să produci o lucrare inspirată sub o enormă presiune internă și externă.

Madonna: Truth or Dare (1991)

Madonna a oferit un spectacol prin acest film, eliminând bariera dintre viața ei privată și persoana ei publică. Pe scenă, ea face un show provocator, apoi, în culise, poartă conversații explicite cu dansatorii ei. Artista are întâlniri stânjenitoare cu vechi prieteni și rude care își amintesc de ea ca de un copil din clasa muncitoare din Detroit. Întregul film pare conceput - de Madonna însăși - pentru a forța publicul să se întrebe cine este "Madonna".

Amy (2015)

Documentarul celebrează talentul lui Amy Winehouse și capacitatea ei de a face ca R&B-ul de modă veche să fie relevant astăzi. Examinând abuzul de droguri al cântăreței - împreună cu cerințele intense pe care mass-media și industria muzicală le impun tinerelor vedete - filmul se întreabă dacă nu cumva moartea ei a fost rezultatul acestei presiuni constante. Imaginile inedite arată o tânără complexă pe care publicul nu a apucat niciodată să o cunoască cu adevărat.

Moonage Daydream (2022)

Documentarul combină interviuri vechi, spectacole și imagini de la știri într-o perioadă de glorie a rock-ului. Filmul își are rădăcinile în numeroasele metamorfoze ale lui David Bowie ca figură publică, sugerând că, mai mult decât orice altceva, a fost un actor strălucit - uneori intrând în rolul de star rock ciudat atât pentru a-și distra fanii, cât și pentru a-și ascunde adevărata identitate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE