Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

The Beatles va lansa ”ultima” melodie cu ajutorul inteligenței artificiale

La mai bine de 53 de ani de la destrămarea trupei The Beatles și în condițiile în care doi dintre membri au murit, inteligența artificială a permis lansarea a ceea ce se promite a fi ultimul cântec "nou" al trupei.

În vârstă de 80 de ani, Paul McCartney a declarat într-un interviu acordat postului BBC că inteligența artificială a fost folosită pentru a separa vocile rockerilor trupei ”The Beatles” de partea instrumentală din piesă, în timpul realizării seriei de documentare ”The Beatles: Get Back”, realizată în anul 2021 de regizorul Peter Jackson.

”Noul” cântec urmează să fie lansat în acest an, a dezvăluit Paul McCartney.

Peter Jackson a reușit ”extragă vocea lui John” de pe o înregistrare în timp ce cânta la pian.

"Ar fi putut să le separe cu ajutorul inteligenței artificiale, îi spunea robotului: «Asta e o voce, asta e o chitară, elimină acompanierea de chitară»

Așa că am ajuns să compunem ceea ce va fi ultima melodie Beatles, a fost un demo pe care John îl avea și la care am lucrat. Am reușit să luăm vocea lui John și să o obținem pură cu ajutorul acestui AI, astfel încât apoi am putut mixa discul așa cum ați face-o voi”, a explicat Paul McCartney, pentru BBC.

Paul McCartney, despre folosirea inteligenței artificiale pentru a compune muzică. ”Este un cam înfricoșătoare, dar foarte interesantă”

Artistul britanic nu a dezvăluit numele piesei deo, însă postul BBC și alte publicații cred că ar fi vorba, cel mai probabil, despre cântecul de dragoste ”Now and Then” pe care John Lennon nu l-a terminat în anul 1978.

Acest demo a fost înregistrat pe o casetă pe care Paul McCartney a primit-o în dar de la Yoko Ono, văduva lui John Lennon, notează BBC.

McCartney a mărturisit că tehnologia ce are la bază inteligența artificială este ”cam înfricoșătoare, dar foarte interesantă”.

”Va trebui să vedem unde ne va duce”, a mai spus basist și vocalist al trupei The Beatles alături de John Lennon.

Aceeași tehnologie a făcut posibil ”duetul” dintre McCartney și John Lennon în melodia ”I’ve Got a Feeling”, cu ocazia festivalului Glastonbury din anul 2022.

Legendara trupă The Beatles, din care au făcut parte John Lennon, Paul McCartney, George Harrison și Ringo Starr, s-a destrămat în anul 1970. Șansele reîntregirii au fost spulberate, după ce John Lennon a fost asasinat în 8 decembrie 1980, în Statele Unite.

George Harrison a murit din cauza cancerului pulmonar în anul 2021. Paul McCartney și Ringo Starr sunt singurii membri ai trupei ”The Beatles” rămași în viață și care sunt activi în continuare în domeniul muzicii.

Ce spun artiștii despre utilizarea AI în muzică

Holly Herndon, o artistă care a obținut doctoratul în compoziție muzicală la Universitatea Stanford , a folosit inteligența artificială pentru a compune piesele de pe ”Proto”, ultimul său album din anul 2019. De asemenea, ea a dezvoltat Holly+, un protocol online care permite utilizatorilor să încarce piese pentru a fi reinterpretate de o versiune deepfake a vocii sale.

Artista este de părere că înregistrarea Beatles a fost probabil realizată cu ajutorul unui proces numit ”separare a surselor”.

”Separarea surselor a devenit mult mai ușor de realizat cu ajutorul învățării automate. Acest lucru vă permite să extrageți o voce dintr-o înregistrare, izolând-o astfel încât să o puteți acompania cu noi instrumente”, explică ea.

Holly Herndon a precizat că acest lucru diferă de o voce deepfake.

”Un deepfake este o linie vocală complet nouă generată de un model de învățare automată antrenat pe linii vocale vechi. Deși nu pare să se întâmple în acest caz, acum este posibil să se genereze conținut nou din analiza unui material mai vechi, ceea ce reprezintă un proces similar, în spirit, cu acest cântec”, a concluzionat ea.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE