Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Inteligența artificială, noi reglementări în UE. Euronews România relatează de la Strasbourg despre cele mai importante momente ale dezbaterii

Inteligența artificială este deja pretutindeni, iar dezvoltarea tehnologiei este galopantă, spun experții. În mâinile potrivite, inteligența artificială poate să ne îmbunătățească viețile, însă nu toți au intenții bune. Tocmai pentru asta, Parlamentul European a introdus un proiect de lege prin care inteligența artificială să fie reglementată. Votul va fi în această săptămână, iar jurnalistul Euronews Radu Hângănuț, realizatorul THE CUBE, va transmite de la Strasbourg cele mai importante momente ale dezbaterii și va discuta cu experți internaționali în domeniu.  

Inteligența artificială în social media

Asistenți personali digitali, shopping online, frigidere sau aspiratoare inteligente. Mulți dintre noi le folosim fără să ne dăm seama că la baza lor se află inteligența artificială. Folosită cu bune intenții, poate să aducă multe beneficii, mai ales când vine vorba de eficiența în muncă.

Dragoș Stanca, expert digital media: ”În cercetarea științifică, în cercetarea academică, toate acestea pot să ne ofere avantaje extraordinare. Dar, viteza, pierderea de sub control, eventuala folosință ne etică, poate să genereze probleme.”

Cel mai simplu exemplu în care este utilizată inteligența artificială este social media.

Emilian Mihailov, director executiv al Centrului de Cercetare în Etică Aplicată:  ”Poate noi nu ne dăm seama, avem impresia că noi accesăm acolo un portal cu informații, ce mai fac prietenii, ce mai fac guvernanții, ce se mai întâmplă în lume, când de fapt toată informația pe care noi o consumăm pe social media este mediată de algoritmi.”

Noul act normativ este primul din lume

La nivelul Uniunii Europene, aproximativ 30% dintre marile companii folosesc inteligența artificială în businessul lor. Acum, Parlamentul European vrea să reglementeze modul în care aceasta va fi utilizată.

Marcel Kolaja, membru al Parlamentului European: ”Inteligența artificială este o tehnologie care are un potențial pozitiv pentru societate. Pe de altă parte trebuie să luăm în considerare riscurile, abuzurile, discriminarea care pot să vină cu această tehnologie.” 

Inteligența artificială, în mâinile nepotrivite, poate să devină o armă, spun experții. De multe ori aceasta stă la baza răspândirii teoriilor conspirației și a fake news-ului. Tocmai de aceea, experții în tehnologie spun că reglementarea este necesară, dar că legea va trebui adaptată constant ca să țină pasul cu tehnologia care avansează într-un mod alert.

Dragoș Stanca, expert digital media: ”Trebuie să ne asigurăm că reglementarea inteligenței artificiale va face două lucruri. Unu, va orienta tot acest efort extraordinar și impresionant către o direcție bună pentru umanitate. Pe de altă parte că va limita folosirea ei în scopuri neconforme.”

Cele mai mari investiții în inteligența artificială au fost făcute în domeniul științei, al agriculturii și al educației. Noul act normativ din Parlamentul European este primul din lume care ar reglementa modul în care folosim inteligența artificială.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE