Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Reglementări mai stricte pentru Google, Facebook și Twitter în UE. Ce prevede actul legislativ privind serviciile digitale

Google, Alibaba, Amazon și Wikipedia se numără printre companiile catalogate de Comisia Europeană drept ”platforme online foarte mari” care vor trebui să respecte reglementările mai stricte prevăzute în actul legislativ privind serviciile digitale - Digital Services Act (DSA), relatează Euronews.com.

Executivul comunitar a făcut publică marți prima listă cu 19 companii considerate ”foarte mari”, în condițiile în care au cel puțin 45 de milioane de utilizatori activi în fiecare lună. Dintre acestea, 17 au fost considerate platforme online foarte mari (Very Large Online Platforms - VLOP), precum Alibaba, AliExpress, Amazon Marketplace, Apple AppStore, Booking.com, Facebook, Google Play, Google Maps, Google Shopping, Instagram, LinkedIn, Pinterest, Snapchat, TikTok, Twitter, Wikipedia, YouTube, și Zalando.

În schimb, Bing și Google au fost desemnate ca fiind motoare de căutare online foarte mari.

Aceste companii vor avea la dispoziție patru luni pentru a se conforma obligațiilor prevăzute în DSA. Acest act legislativ a intrat în vigoare în noiembrie 2022 și are ca scop consolidarea protecției drepturilor utilizatorilor online, precum și asigurarea unei mai mari transparențe și responsabilități.

Care obligații vor avea companiile pentru a respecta actul legislativ privind serviciile digitale

De exemplu, companiile vor fi obligate să ofere informații clare cu privire la motivele pentru care recomandă anumite informații unor utilizatori și să le permită acestora să renunțe, să pună la dispoziția acestora un instrument simplu de semnalare a conținutului ilegal și termeni și condiții ușor de înțeles, să ia măsuri mai ferme pentru a contracara răspândirea conținutului ilegal și a dezinformării și să ofere cercetătorilor acces la datele disponibile public.

Acestea vor trebui să permită specialiștilor Centrului European pentru Transparență Algoritmică (ECAT), o instituție europeană nou înființată, să evalueze dacă algoritmul lor este în conformitate cu diferitele obligații.

"Datorită actului legislativ privind serviciile digitale, cetățenii și instituțiile europene vor beneficia de un internet mai sigur", a declarat comisarul european pentru Piața Internă, Thierry Breton, într-o înregistrare video publicată pe Twitter.

"Începând din 25 august, platformele online și motoarele de căutare cu peste 45 de milioane de utilizatori activi în UE vor avea obligații mai stricte, deoarece o mare amploare implică o mare responsabilitate", a adăugat el.

Statele membre au la dispoziție până în februarie 2024 să înființeze agenții naționale pentru a monitoriza aceste companii foarte mari, precum și platformele și motoarele de căutare mai mici.

Vezi aici ce conține actul legislativ privind serviciile digitale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE