Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Politico: Eva Kaili, vizată de o nouă anchetă după Qatargate. Parlamentara UE ar fi luat bani din deconturile asistenților pentru călătorii fictive

Publicat de:

Noi detalii despre o anchetă penală separată în care e implicată Eva Kaili, deputata europeană din Grecia, au fost aduse în atenția opiniei publice de Politico.

Se pare că deputata este cercetată cu privire la anumite plăți presupus frauduloase care ar fi implicat patru foști asistenți din Parlamentul European în perioada 2014-2020.

Ancheta o vizează pe Kaili pentru trei potențiale activități frauduloase: dacă a indus în eroare Parlamentul cu privire la locația și activitățile de lucru ale asistenților săi, dacă a luat o parte din rambursările lor pentru călătoriile de lucru "false" pe care le-a orchestrat și, de asemenea, dacă a luat comisioane din salariile lor, potrivit unei scrisori din partea Parchetului European (EPPO) către președintele Parlamentului, Roberta Metsola, văzută de POLITICO.

Totodată, Maria Spyraki, o altă deputată elenă, a făcut parte din același dosar. Procurorii spun că aceasta a indus în eroare instituţia cu privire la activităţile asistenţilor ei şi că le-a spus să depună cheltuieli pentru deplasările de lucru false. Cu toate acestea, documentele nu susţin că Spyraki ar fi luat respingeri din salarii sau rambursări false.

Aproximativ 100.000 de euro ar fi prejudiciat Kaili

În total, Kaili datorează Parlamentului European "în jur de 100.000 de euro", spun procurorii potrivit unor surse din anchetă.

Detaliile oferă prima perspectivă reală asupra anchetei de când aceasta a devenit publică în decembrie, la doar câteva zile după ce Kaili a fost trimisă la închisoare sub suspiciunea că ar fi fost implicată într-un scandal și mai mare, Qatargate - presupusa rețea de mită despre care procurorii spun că a implicat țări precum Qatar și Maroc care au plătit membri ai Parlamentului European.

Și, având în vedere că toți suspecții Qatargate au ieșit acum din detenție și că nu au mai avut loc noi arestări din februarie, atenția se îndreaptă acum către cazul de fraudă. Deputații europeni din comisia pentru afaceri juridice a Parlamentului European vor discuta marți, pentru prima dată, cu ușile închise, cazul lui Kaili.

Kaili, care a fost mutată în arest la domiciliu la începutul acestei luni, se luptă în prezent cu cererea procurorului de a-i retrage imunitatea - un privilegiu acordat politicienilor UE. Însă biroul procurorului UE, care investighează fraudele penale legate de fondurile UE, a susținut că investigația sa se află pe un teren solid.

"Ancheta actuală se referă la suspiciuni puternice de fraudă repetată și/sau alte nereguli grave", a declarat procurorul-șef european Laura Kovesi în scrisoarea consultată de POLITICO, care a fost trimisă Parlamentului în decembrie și care a cerut ca atât Kaili, cât și Spyraki să fie decăzute din imunitate.

Lupta pentru imunitate

Cazul EPPO devine, de asemenea, încurcat în lupta pentru ridicarea imunității lui Kaili.

Imunitatea este un privilegiu special de care se bucură deputații europeni, care are scopul de a-i proteja de a fi urmăriți în mod arbitrar pentru ceea ce spun sau fac în calitate de legislatori ai UE. Poate fi anulată la o recomandare a comisiei pentru afaceri juridice și la votul tuturor deputaților europeni.

Parlamentul începe acum procesul pentru Kaili, și l-a deschis deja pentru Spyraki. Deputații europeni vor discuta despre imunitatea lui Kaili la reuniunea comisiei pentru afaceri juridice de marți.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE