Instituțiile publice se promovează pe social media. Ce este fenomenul „copaganda”

Instituțiile publice din România, și în special cele de forță, sunt tot mai prezente în online. Nu lipsesc nici din offline. Merg în mijlocul tinerilor, adică la festivaluri, în școli sau la diverse evenimente.

Clipurile din social media sunt parte dintr-un adevărat fenomen: se numește „copaganda” și e de multe ori foarte amuzant, dar poate fi și problematic.

Ce este fenomenul „copaganda”

Forțele de ordine se prezintă drept o entitate deschisă către tineri, gata să ajute oricând și să îi înțeleagă chiar și pe cei care se distrează peste limitele legii. Fenomenul se numește „copaganda” și se referă la conținut care promovează o imagine idealizată a poliției, dar care, însă, ignoră adesea problemele mai importante.

S-a putut observa în această perioadă în social media felul în care copaganda le face cu ochiul mai multor instituții publice din România, cum ar fi Jandarmeria și Poșta Română. În online au apărut niște videoclipuri amuzante care ilustrează felul în care înțeleg cei de acolo să fie prezenți în social media.

Pentru că simt că trebuie să fie prezente în online cu orice preț, unele instituții stârnesc, cu sau fără intenție, râsete.

Cristian China-Birta, specialist social media: „Ce transmite Poșta Română cu acest videoclip este ca o frizerie care zice că după câțiva ani de zile „acum avem și o foarfecă”. Să te lauzi după atâția ani de zile că li s-au cumpărat echipamente e ceva ireal.”

Fără o strategie clară, instituțiile ajung să distreze fără voie, consumând resurse financiare și umane. În unele cazuri, materialele postate pot scădea încrederea publicului în profesionalismul instituției.

Cristian China-Birta, specialist social media: „Asta să zicem că a fost o stângăcie comunicațională din partea Poștei Române, dar alte instituții ne distrează prin clipurile lor. Păi dragă instituție a statului, de aia te plătim, ca să ne distrezi? Fă doar clipuri pe TikTok în care ne faci să ne râdem. Dacă nu informezi, nu educi, nu arăți ce se întâmplă pe principiul transparenței, înseamnă că nu funcționezi cum trebuie ca instituție.”

Conform unui studiu Reveal Marketing Research, platformele de social media sunt a doua cea mai importantă sursă de informare pentru 68% dintre români.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE