„Creierul putred”, fenomenul care a acaparat internetul. „Brainrot” se referă la clipurile scurte, cu muzică simplă, devenite virale

Imaginați-vă că ați sta cu telecomanda în mână și ați schimba canalul la fiecare 3 secunde, uitându-vă în același timp la un desen animat, o știre despre extratereștri și o rețetă de lasagna… pe fundalul unui remix cu pisici care miaună.

Asta e, pe scurt, brain rot, un tip de conținut care aproape că a acaparat TikTok-ul. Dacă fenomenul ar fi doar absurd, am putea trece fără probleme mai departe. Dar psihologii avertizează că este periculos atât pentru adulți, cât mai ales pentru copii.

Acest clip generat cu ajutorul inteligenței artificiale are peste 3,3 milioane de vizualizări pe tiktok, cu toate că melodia este una realizată sintetic și vorbește despre… absolut nimic.

Milioane de copii și adulți consumă acest conținut care a ajuns să aibă și un nume foarte sugestiv: brain rot sau, în traducere „putrezirea creierului”.

Fenomenul brainrot este studiat de peste 25 de ani în 2015 un studiu arăta faptul că, în anul 2000, atenția medie a oamenilor era undeva la 12 secunde.

Această atenție a scăzut la mai puțin de 8 secunde 13 ani mai târziu și a tot scăzut de atunci în contextul în care rețelele de socializare s-au dezvoltat tot mai mult și atenția noastră este provocată chiar și de un video de patru secunde.

Fenomenul „brain rot” este un termen popularizat pe internet, în special în cultura memelor și a rețelelor sociale. El face referire la momentele în care, în mod voluntar, ne scufundăm mintea în videouri și muzică fără sens. Deși nu este un termen medical oficial, termenul de „brainrot” vine într-un context în care psihologii pediatri sunt tot mai preocupați de impactul consumului digital asupra funcționării creierului.

Expunerea prelungită și constantă la conținut care funcționează ca un soi de zgomot pentru creier poate avea efecte și asupra modului în care copiii și adulți înțeleg procesul de învățare. Astfel, orice le solicită atenția mai mult de câteva minute va fi perceput imediat ca fiind plictisitor și inutil.

Potrivit unui studiu din 2023 al Reveal Marketing Research, 68 % din români menționează social media drept una dintre principalele surse de informare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE