De mai multe zile, Facebook este plin de postări prin care numeroși utilizatori transmit că nu își dau acordul ca Meta să le folosească datele personale. Mesaje fără valoare juridică și care au mai circulat în mediul online și în trecut, dar care au iscat numeroase dezbateri, iar pentru unii au devenit subiect de glume.
Instinct de turmă în online
În ultimele zile, am putut remarca o avalanșă de mesaje de tipul: „La revedere, Meta AI/ Nu autorizez Meta să-mi folosească datele”. Sau chiar: „Un avocat ne-a sfătuit să publicăm această notificare, pentru a evita consecințele legale. Nu acord nimănui permisiunea de a utiliza datele mele personale”, scrie în mesajul copiat și distribuit masiv pe Facebook.
Un alt exemplu: „Mă dezactivez și eu: toate pozele mele sunt proprietatea mea și toți prietenii mei... sunt ai mei!”.
„La revedere Meta AI. Rețineți că un avocat ne-a sfătuit să punem asta, altfel ar putea avea consecințe legale. Deoarece Meta este acum o entitate publică, toți membrii trebuie să publice o declarație similară. Dacă nu postezi măcar o dată, se presupune că nu-ți pasă că îți folosesc informațiile și pozele. Nu autorizez Meta sau pe nimeni să-mi folosească datele personale, informațiile de profil sau fotografiile. Copiat și lipit.”
Au fost și utilizatori care au vrut să lămurească situația și au explicat că asemenea mesaje nu au valoare juridică și nu schimbă cu nimic modul în care Facebook folosește datele personale. Mai mult, în momentul în care ne-am creat un cont de Facebook, am acceptat termenii și condițiile, iar publicarea unui astfel de mesaj nu ajută cu nimic.
Mulți s-au amuzat pe seama acestor discuții și avem câteva exemple. Un utilizator spune: „Nu mai dorm noaptea. Mi-e frică de mor că Meta îmi va găsi poza de la Eforie, din 2007”, „Informez Meta, Youtube, statul român și încă un site, dar nu vă spun numele, că de mâine nu mai accept facturi și nu-mi dau acordul pentru a le mai primi.”
Posibila cauză a reactivării unor astfel de mesaje este legată, cel mai probabil, de o actualizare reală pe care a făcut-o platforma de social media, legată însă de reclamele care apar pe Facebook și fără legătură cu profilul utilizatorilor. În concluzie, dacă alegem să fim activi pe Facebook, ce putem face este să verificăm setările de confidențialitate și să limităm, după bunul plac, informațiile personale pe care alegem le distribuim.