Antreprenorul american Mark Zuckerberg și alte câteva personalități proeminente din sectorul tehnologic american care dețin în prezent sau au deținut funcții la Facebook (acum Meta) au ajuns la un acord pentru a pune capăt unui proces legat de afacerea Cambridge Analytica în care erau acuzați de „neglijență”, relatează vineri AFP.
Acordul, despre care AFP a aflat joi de la două surse informate, a venit la o zi după audierea desfășurată la un tribunal din Wilmington, Delaware.
Meta nu a fost parte în proces
Meta, care nu a fost parte în acest caz, a refuzat să comenteze când a fost contactată de AFP.
Acordul încheie un capitol dureros din istoria Facebook, întins pe zece ani, de la primele dezvăluiri din cotidianul britanic The Guardian și până în prezent.
Acționari ai Facebook, care a devenit ulterior Meta, au intentat un proces civil în SUA în 2018, în urma izbucnirii scandalului Cambridge Analytica - o societate de consultanță din Marea Britanie care a acumulat, fără autorizație și fără a le aduce la cunoștință, datele personale a zeci de milioane de utilizatori ai Facebook, ce au fost apoi folosite în scopuri politice în timpul campaniei electorale americane din 2016.
Acționarii l-au acuzat pe Mark Zuckerberg, precum și pe fosta sa adjunctă, Sheryl Sandberg (care a plecat în 2022), de neglijență în administrarea companiei.
Un total de 11 persoane au fost vizate, inclusiv directorul Marc Andreessen, o figură proeminentă din sectorul investițiilor private în domeniul tehnologiei, precum și foști membri ai consiliului de administrație, antreprenorul și investitorul Peter Thiel și fostul șef de cabinet al lui Joe Biden, Jeffrey Zients.
Zuckerberg, acuzat de neglijență și de utilizare de informații privilegiate
Mark Zuckerberg a fost de asemenea acuzat de utilizare de informații privilegiate.
Meta ca societate nu a fost dată în judecată.
Acționarii, care au intentat o acțiune colectivă, au solicitat daune de peste 8 miliarde de dolari, o sumă bazată pe un calcul care include amenzi plătite de Facebook pentru soluționarea proceselor legate de Cambridge Analytica, precum și cheltuieli de judecată.
Amenda de 5 miliarde de dolari impusă de agenția americană pentru protecția consumatorilor FTC a fost parțial legată de încălcarea unui acord din 2012 cu guvernul american, care a inclus un angajament din partea Facebook de a nu mai acorda unor terți, fără autorizație, acces la datele personale ale utilizatorilor săi.
Toți cei vizați urmau să depună mărturie în cadrul procesului, dar prin acordul încheiat au evitat o apariție publică în instanța din Delaware, doar Jeffrey Zients depunând mărturie la deschiderea procesului, miercuri.
Suma convenită în cadrul acordului nu a fost precizată.
„Această înțelegere este o oportunitate ratată de asumare a responsabilității publice', a declarat Jason Kint de la asociația Digital Content Next, care îi reprezintă pe editorii de conținut.
Meta „a rescris narațiunea scandalului Cambridge Analytica, prezentându-l ca fiind opera câtorva actori rău intenționați și nu ca un model economic de supraveghere și partajare neîngrădită a datelor cu caracter personal”, a deplâns Kint.
Într-o audiere în fața unei comisii a Senatului SUA în 2018, Mark Zuckerberg a recunoscut că Facebook a identificat practicile Cambridge Analytica încă din 2015. Deși el a cerut atunci firmei să oprească acestei utilizări abuzive a datelor, nu a investigat amploarea acesteia și nu a notificat autoritățile americane, au notat acționarii.
Critici privind lipsa de responsabilitate publică
Scandalul Cambridge Analytica s-a înscris într-o secvență negativă pentru Facebook, care a afectat imaginea sa și a cofondatorului său, Mark Zuckerberg.
Acesta din urmă a fost criticat pentru minimizarea rolului jucat de dezinformarea pe Facebook în alegerile prezidențiale americane din 2016, câștigate de Donald Trump. În 2017, Facebook a fost acuzată că a contribuit la răspândirea de discursuri de ură împotriva minorității musulmane rohingya, iar în anul următor a recunoscut că a acționat 'prea lent'. În decembrie 2018, o investigație a New York Times a dezvăluit că Facebook a continuat să vândă date ale utilizatorilor către peste 150 de companii terțe, inclusiv Netflix și Spotify, după ce a promis FTC că va înceta să mai facă acest lucru.