„Gulag digital”. Putin interzice WhatsApp în Rusia și îl înlocuiește cu Max, o aplicație-spion

Vladimir Putin a decis scoaterea în afara legii a aplicației WhatsApp, folosită acum de peste 70% din populația rusă. În schimb, ea va fi înlocuită de aplicația proprie Max, care este însă o aplicație spion, pentru că are tehnologie de supraveghere permanentă. Această tehnologie va fi instalată pe toate dispozitivele vândute în Rusia, conform publicației The Times.

Acest instrument va deveni o metodă și mai strictă de control și supraveghere a populației, pentru a impune control total asupra populației și pentru a preveni „din fașă” eventuale revolte sau alte acțiuni menite să destabilizeze statul rus.

Putin interzice WhatsApp în Rusia și îl înlocuiește cu Max, o aplicație-spion

Aplicația Max a fost dezvoltată la ordinul direct al lui Vladimir Putin și a fost lansată în martie 2025, în fază de testare. Este asemănătoare cu WhatsApp și cu aplicația chinezească WeChat și oferă, pe lângă mesagerie online și apeluri video, și plăți mobile, dar și acces la diferite servicii guvernamentale. Dezvoltatorul aplicației este VK, companie aflată sub controlul direct al Kremlinului.

Programele de spionaj cu care este dotată Max rămân active chiar și după dezinstalarea aplicației.

Andrey Okun, un jurnalist rus de opoziție, susține că Max este o componentă cheie a planului Rusiei de a construi „un gulag digital”.

„Acesta va fi un spațiu steril în care autoritățile vor avea control deplin asupra timpului liber, motivelor și gândurilor cetățenilor”, a scris Andrey Okun, potrivit publicației Republic.

Când Putin a venit la putere acum 25 de ani, aproximativ 1% dintre ruși erau conectați la mediul online, iar Kremlinul acorda puțină atenție internetului. Chiar și în 2010, Putin a respins, în mare măsură, potențialul acestuia și l-a descris drept „50% material pornografic”.

Până în 2011, când au izbucnit primele proteste mari anti-Putin, la Moscova, una din două persoane avea acces la internet, iar site-urile web străine, precum YouTube și Facebook, au devenit cele mai puternice arme ale mișcării de opoziție. Putin și-a dat seama că, dacă este lăsat nestăpânit, internetul l-ar putea distruge.

„Internetul este un proiect CIA”, a afirmat Putin în 2014, fără a oferi dovezi în acest sens.

În 2022, la scurt timp după ce a început să invadeze Ucraina, Rusia a scos în afara legii Facebook și Instagram, pentru că erau considerate „extremiste”. La începutul invaziei, Kremlinul a fost reticent în a lua măsuri împotriva WhatsApp până când nu va avea un înlocuitor gata pregătit. Iar acum îl are.

Săptămâna trecută, Anton Nemkin, membru al comisiei pentru tehnologia informației din parlamentul rus, a acuzat că WhatsApp reprezintă „o amenințare la adresa securității naționale”.

Rusia a oprit de mai multe ori internetul propriu, iar la finalul lui 2022, după ce Putin ordonase atacarea Ucrainei în februarie, s-a decuplat de la internetul global și și-a lansat propriul internet național, pe care l-a numit „suveran” și care este strict controlat de stat. Rușii testaseră deja această decuplare în 2021.

Deși Rusia a început să ia măsuri împotriva disidenței online după anexarea Crimeii de către Kremlin, acțiunile au escaladat la niveluri fără precedent după invazia Ucrainei, în 2022. Aproape 4.000 de persoane au fost urmărite penal pentru postări online care criticau războiul, în ultimii trei ani.

În iunie, o rusoaică în vârstă de 28 de ani, care a ajutat mii de ucraineni să fugă din zona de război, a fost condamnată la 22 de ani de închisoare pentru o postare pe Instagram în care solicita donații pentru Batalionul Azov din Ucraina. Nadezhda Rossinskaya, cunoscută și sub numele de Nadin Geisler, a negat că ar fi scris postarea.

În Rusia este ilegal să distribui sau chiar să dai „like” site-urilor web sau altor materiale online pe care Kremlinul le-a interzis. Conform unei legi aprobate de parlament săptămâna trecută și care va intra în vigoare în septembrie, va fi ilegală chiar și căutarea online de materiale „extremiste”, chiar dacă acestea nu sunt distribuite.

Kremlinul a clasificat drept extremist aproape orice, de la anchetele anticorupție asupra lui Alexei Navalnîi, liderul opoziției care a murit într-o închisoare rusească anul trecut, până la informații despre problemele LGBT și o melodie punk rusească despre moartea lui Putin.

Anul trecut, Rusia a blocat 420.000 de site-uri web. Cu toate acestea, milioane de ruși folosesc rețele private virtuale, sau VPN-uri, care permit utilizatorilor să ocolească cenzura guvernamentală.

Deși YouTube, care a fost folosit cândva de opoziție pentru a-și aduna sprijin, nu a fost blocat, vitezele sale de descărcare au fost reduse dramatic în interiorul Rusiei, într-o încercare aparentă a Kremlinului de a descuraja utilizarea. Site-ul a pierdut aproximativ 80% din traficul din Rusia din decembrie, conform datelor de la Google.

Acum, după lansarea aplicației Max, controlul dictatorului Putin asupra societății este total.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE