Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rusia își testează deconectarea de la internetul global. La ce ar putea duce o eventuală izolare digitală a țării

Rusia își testează deconectarea de la internetul global, fiind făcute până acum mai multe exerciții de securitate cibernetică. Moscova pare că se pregătește pentru un astfel de scenariu, fie că este vorba de o inițiativă a autorităților ruse, fie o măsură impusă din exterior.

La exercițiile de securitate cibernetică au luat parte bănci, operatori de telecomunicații și mari companii de internet pentru a testa capacitatea rețelei rusești de a funcționa autonom.

Autoritățile încearcă să protejeze mai ales paginile de internet oficiale. Decuplarea internetului rusesc de restul lumii a fost luată în considerare de Kremlin după ce a început invadarea Ucrainei.

O eventuală izolare digitală a Rusiei, dacă este fezabilă, ar putea duce la creșterea controlului statului asupra datelor cu caracter personal și a libertăților individuale.

5,3 miliarde de oameni vor folosi Internetul până la sfârșitul anului 2022

Două treimi din populaţia lumii (66%), echivalentul a 5,3 miliarde de oameni, va ajunge să folosească Internetul până la finele anului 2022, după ce, în 2019, ponderea era de 54%, relevă datele incluse într-un raport al Uniunii Internaţionale de Telecomunicaţii (ITU).

Conform documentului, publicat cu ocazia Conferinţei Plenipotenţiarilor Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor (PP-22), de la Bucureşti, în 2020, primul an al pandemiei, numărul utilizatorilor de Internet a crescut cu peste 10%, cea mai mare creştere într-un deceniu. Mai mult, în ţările cu venituri medii scăzute (Low-Middle-Income/LMIC), utilizarea Internetului a crescut cu 15%.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE