Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Avertismentul lansat de inventatorul Internetului: „Giganții IT controlează lumea și manipulează oamenii”

Publicat de: Răzvan Mihalașcu

Sir Timothy Berners-Lee este inventatorul Internetului, după ce în 1989 a creat conceptul de World Wide Web (www) datorită căruia putem citi articolele pe site-uri. După 33 de ani, cercetătorul a avertizat că platformele giganților IT „controlează lumea și manipulează oamenii prin furnizarea de informații”.

Într-un interviu acordat Euronews Next la conferința „Web Summit” din Lisabona, Sir Timothy Berners-Lee a afirmat că „unii oameni au crezut atunci (în 1989, n.red) că specialiștii în tehnologie vor salva lumea. Acum, ne aflăm în situația în care există numeroase lucruri greșite pe Internet”.

Soluția pe care o propune este o „corecție la jumătatea drumului” pe care o numește Web. 3.0. Nu este vorba despre Web3, numele acordat de reprezentanții din industria IT pentru noua variantă a Internetului.

Cum a luat naștere Internetul sau World Wide Web

Timothy Berners-Lee s-a născut în 1955 la Londra și a studiat fizica la Universitatea Oxford. În anii '80, a devenit consultant la Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară (CERN), unde a creat prototipul inițial pentru Web, pe care l-a numit „interogare internă despre orice”. Inovația sa le-a permis oamenilor de știință să partajeze date între sisteme. În schimb, Web-ul se distingea de Internet ce exista deja din anii '70.

Inginerii Bob Kahn și Vint Cerf au dezvoltat prima oară Internet Protocol (IP) ce a facilitat transmiterea de date între calculatoare.

Berners-Lee a propus dezvoltarea unui un sistem unic de distribuire a informaților pentru a veni în sprijinul oamenilor de știință din universități și institute din întreaga lume.

În 1990, a lansat a doua propunere pentru Web, pe care l-a descris ca un „proiect de hipertext" numit "WorldWideWeb", care permitea browserelor să vizualizeze "documente de hipertext". Până la sfârșitul anului, ideea sa era deja în funcțiune și a dezvoltat codul pentru serverul său Web pe un computer.

Pentru a preveni oprirea accidentală, pe computer a fost amplasată o etichetă cu mesajul: „Această mașină este un server. Nu-l opriți!!!”.

Cum a luat amploare Internetul

În 1993, CERN a făcut public software-ul pentru World Wide Web și astfel a luat naștere Web 1.0, considerată prima etapă a Internetului. Era disponibil și facil doar celor care cunoșteau limbaje de programare.

Ulterior, a fost dezvoltat Web 2.0, ceea ce a permis utilizatorilor să creeze conținut pe Internet și a dus la apariția unor platforme precum Google sau Facebook.

Acest lucru nu este gratuit deoarece numeroase companii ne iau datele pentru a fi folosite pentru reclame.

Timothy Berners-Lee propune un Internet mai sigur

Ideea lui Berners-Lee pentru noul Web a luat naștere în timp ce lucra în laboratorul său de la Institutul Tehnologie din Massachusetts (MIT), pentru a identifica o modalitate de a proteja datele.

Soluția sa pentru a elimina disfuncționalitățile Web 2.0 este un al treilea nivel de protocoale, pe care utilizatorii îl pot accesa cu ajutorul datelor personale de identificare. Noul proiect se numește Solid, iar compania înființată pentru a-l lansa este Inrupt.

Platforma lui Berners-Lee este accesibilă din orice browser. Inventatorul Internetului spune că nu este vorba despre o aplicație, ci un ”Pod”, un spațiu în care își poți stoca date private și care poate fi accesat ușor.

Viziunea sa pentru Web 3.0 diferă de Web3 care folosește sistemul blockchain și care promite o descentralizare.

Potrivit acestuia, probleme folosirii Web3 este că informații precum cele din dosarele medicale pot fi depistate cu ușurință, motiv pentru care securizarea unui astfel de sistem ar putea fi costisitoare.

Viteza de accesare reprezintă o altă problemă, așa că în rândul specialiștilor IT au apărut întrebări dacă unui astfel de sistem poate fi descentralizat în totalitate.

Numeroase criptomonede și companii din domeniul metaverse susțin că Web3 reprezintă viitorul Internetului, însă experții Inrupt îi contrazic.

„Vorbim despre Web 3.0, care este un lucru adevărat, nu o deturnare de marketing, dacă vreți", a declarat John Bruce, CEO și cofondator al Inrupt.

„Lucrăm intens alături de o comunitate open source. Am finalizat imaginea puzzle-ului privind tehnologia de care ar avea nevoie Web-ul”, a adăugat el.

Tehnologia este deja disponibilă, iar Berners-Lee a afirmat că poartă discuții cu Guverne, inclusiv din Europa, fără a dezvălui însă cu ce state s-a angajat în negocieri.

Acest sistem este funcțional în Flandra, regiunea din nordul Belgiei. Berners-Lee a afirmat că serviciile de asistență socială vor fi furnizate prin intermediul podurilor și că, până la sfârșitul anului, cei 6,5 milioane de cetățeni vor putea utiliza această tehnologie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE