Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Apple a eliminat concurentul rus al Facebook, VK, din App Store. Compania a luat decizia în baza sancțiunilor date de Occident Rusiei

Rusia a cerut miercuri explicații de la Apple după ce gigantul tehnologic a scos din App Store rețeaua de socializare VK a țării.

Autoritatea de reglementare a comunicațiilor din Rusia, Roskomnadzor, a fost un spin în spatele firmelor străine de tehnologie în ultimele luni, emițând amenzi pentru încălcări ale stocării datelor și eșec în eliminarea conținutului pe care Rusia îl consideră ilegal.

Astfel de dispute au escaladat de când Moscova și-a trimis forțele armate în Ucraina în februarie, determinând sancțiuni occidentale și determinând sute de companii să întoarcă spatele afacerilor cu Rusia.

VK conduce Vkontakte, care cu peste 75 de milioane de utilizatori lunari este cea mai mare rețea socială a Rusiei, adesea în comparație cu Facebook. Împreună cu serviciul de e-mail al VK Mail.ru, Vkontakte trebuie să fie preinstalat pe dispozitivele mobile vândute în Rusia.

Roskomnadzor a spus că acțiunile Apple au privat milioane de ruși de acces la aplicațiile VK și a cerut să-și explice decizia.

Apple a spus că respectă legile din jurisdicțiile în care își desfășoară activitatea compania.

Compania a declarat că aplicațiile în cauză sunt distribuite de dezvoltatori deținute în majoritate sau controlate majoritar de una sau mai multe părți vizate de sancțiunile guvernului britanic.

Indiferent de locație, aplicațiile nu pot fi descărcate din niciun magazin de aplicații, a spus Apple, care a închis conturile de dezvoltator asociate cu aplicațiile pentru a se conforma sancțiunilor din Regatul Unit.

VK, controlată de stat, și-a strâns controlul asupra spațiului de internet al Rusiei în această lună, finalizând o înțelegere pentru cumpărarea agregatorului de știri al rivalului Yandex, a platformei de conținut Zen și a paginii de pornire yandex.ru.

CEO-ul VK, Vladimir Kiriyenko, are sancțiuni în Marea Britanie, la fel și tatăl său, Serghei Kiriyenko, care este primul adjunct al șefului de cabinet al președintelui Vladimir Putin.

Roskomnadzor a calificat restricțiile drept „discriminatorii” și a spus că au încălcat dreptul utilizatorilor de internet ruși la informare și comunicare gratuită.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE