Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Bill Gates, despre inteligența artificială: același impact ca apariția PC-ului, a internetului ori mobilului

Bill Gates, fondatorul companiei Microsoft, susține că tehnologia ce are la bază inteligența artificială ar putea revoluționa industria IT, așa cum s-a întâmplat în anii '80 prin introducerea interfeței grafice pentru utilizatori. La acel moment, a fost un precursor al sistemelor de operare moderne, precum Windows și Mac.

Miliardarul american este de părere că dezvoltarea tehnologiei pe bază de inteligență artificială va produse schimbări semnificative în următorii ani, relatează publicația Time.

"Dezvoltarea inteligenței artificiale este la fel de crucială, precum crearea microprocesorului, a computerului personal, a Internetului și a telefonului mobil.

Va schimba modul în care oamenii lucrează, învață, călătoresc, primesc asistență medicală și comunică între ei.", a scris Bill Gates.

Gates nu este chiar imparțial când se pronunță în privința dezvoltării inteligenței artificiale. Microsoft, compania pe care a fondat-o, a investit peste 10 miliarde de dolari în OpenAI, start-upul care a creat ChatGPT. Chiar dacă nu se mai implică direct în conducerea Microsoft, are în continuare rol de consultant, se întâlnește cu echipele de dezvoltatori și are acțiuni ce valorează miliarde de dolari.

Chiar dacă se implică în prezent în cauze umanitare, Gates susține că este interesat de modul în care inteligența artificială ar putea îmbunătăți viața oamenilor din țările mai puțin dezvoltate economic și "reduce unele dintre cele mai grave inegalități din lume".

Bill Gates vrea ca inteligența artificială să fie introdusă și în sistemele de sănătate

De asemenea, Bill Gates afirmă că sistemele de inteligență artificială vor accelera cercetarea în domeniul medical și ar putea duce la apariția unor tratamente pentru boli, precum SIDA, tuberculoza și malaria.

Mai mult, fondatorul Microsoft sugerează ca instrumentele de inteligență artificială generativă ar trebui să fie folosite pentru diagnosticarea incipientă a pacienților care cer sfaturi medicale. Chiar dacă inteligența artificială ar putea diagnostica greșit pacienții în unele situații, Gates crede că implementarea acestei tehnologii ar oferi avantaje.

"Și oamenii fac greșeli. Iar faptul că nu ai acces la asistență medicală este, de asemenea, o problemă", scrie el.

Între timp, Gates anticipează că inteligența artificială va fi integrată în curând în sistemele de sănătate din întreaga lume, ajutând cadrele medicale să depună cereri de asigurare și să se ocupe de aspecte birocrațice.

ChatGPT, folosit ca asistent personal

Pe piața muncii, Gates estimează că inteligența artificială va servi drept "asistent personal": va scrie e-mailuri, va monitoriza programele și va lua notițe. Aceste abilități vor provoca schimbări mari la locul de muncă, ceea ce va necesita ca Guvernele «să ajute angajații să facă tranziția către alte roluri», spune fondatorul companiei Microsoft.

Cu toate acestea, Gates crede că aceste schimbări vor permite oamenilor să se implice în activități pe care software-ul nu le poate face, precum ”"îngrijirea pacienților și sprijinirea persoanelor în vârstă”.

Inteligența artificială (IA) are deja un impact considerabil în domeniul educației deoarece elevii încearcă să folosească această tehnologie pentru a-și face temele, în vreme ce unii profesori o utilizează pentru a concepe planuri de lecții. Gates susține că IA va fi un instrument educațional crucial care "va măsura înțelegerea ta, va observa când îți pierzi interesul și va înțelege la ce fel de motivație răspunzi".

Cu toate acestea, există însă și deficiențe. Inteligența artificială a generat și discursuri instigatoare la ură, dezinformări și a încercat să manipuleze emoțional utilizatorii.

Totodată, Gates a evidențiat problema dezinformării, precum și incapacitatea ChatGPT de a rezolva probleme matematice care implică un raționament abstract. Chiar și în aceste condiții, el consideră că aceste tipuri de limitări vor fi "în mare parte rezolvate în mai puțin de doi ani și posibil mult mai repede".

Din acest motiv, Gates susține implementarea tehnologiei bazate pe inteligența artificială, dar și stabilirea unor reglementări clare în acest domeniu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE