Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Bill Gates critică criptomonedele și NFT-urile: „Sunt bazate pe teoria fraierului mai mare”

Publicat de: Euronews

Miliardarul Bill Gates a catalogat proiectele centrate pe criptomonede drept false, „bazate pe teoria fraierului mai mare”. Remarcile lui Gates au fost făcute în cadrul unei conferințe privind schimbările climatice.

„Evident, imaginile digitale scumpe ale maimuțelor vor îmbunătăți enorm lumea”, a comentat în mod sarcastic Bill Gates, la un eveniment din Berkeley, California, găzduit de TechCrunch, potrivit Bloomberg.

„Teoria fraierului mai mare” pleacă de la creșterea prețurilor (în special ale bunurilor digitale) în urma revânzării la valoare supraestimată.

Maimuța la care face referire Gates: un NFT vândut și cu peste 1 milion de dolari


Enunțul lui Gates - „imagini digitale scumpe ale maimuțelor” - este cu bătaie directă la Bored Ape Yacht Club, o colecție de NFT-uri care au experimentat în ultima vreme o scădere abruptă, după un salt colosal.

S-au vândut inițial cu 190 de dolari bucata (0.08 ethereum la acea vreme). Au fost sold-out în jumătate de zi, iar pe piața NFT, la revânzare, cântărețul Justin Bieber a plătit echivalentul a 1,3 milioane de dolari pentru unul dintre ele, devenind ținta ironiilor online.

Bill Gates, un critic al cripto

Bill Gates a criticat și în trecut criptomonedele, considerând că investiția în Bitcoin este una riscantă.

„Cred că oamenii sunt atrași de aceste manii și s-ar putea să nu aibă la fel de mulți bani de pierdut, așa că nu sunt optimist cu Bitcoin, iar părerea mea generală ar fi că, dacă ai mai puțini bani decât Elon, probabil ar trebui să fii atent”, a declarat Gates pentru Bloomberg în 2021.

El a criticat, de asemenea, impactul asupra mediului al cripto, care reprezintă o parte din ce în ce mai mare din consumul de energie al lumii. În 2021, cripto mining-ul a folosit 0,5% din energia electrică utilizată la nivel global.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE