Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Publicat de: Dan Stancu

Pandemia de coronavirus și războiul prelungit din Ucraina sunt doi dintre principalii factori declanșatori ai viitoarei crize economice mondiale, apreciază unii dintre cei mai bogați oameni din lume. Atât Bill Gates, cât și Elon Musk spun că recesiunea este inevitabilă.

„O recesiune este inevitabilă la un moment dat. În ceea ce privește posibilitatea unei recesiuni pe termen scurt, aceasta este mai mult decât improbabilă”, a declarat Elon Musk, marți, la Forumul Economic de la Doha. CEO-ul Tesla pregătește concedierea a 10% dintre angajații companiei, potrivit forbes.com.

Lumea se îndreaptă spre o „încetinirea a economiei” în viitorul apropiat, este de părere și Bill Gates. La fel crede și Jamie Dimon, CEO-ul de la JP Morgan. El merge chiar mai departe și vorbește despre un „uragan” economic, alimentat de conflictul din Ucraina.

La polul opus se află președintele american, Joe Biden. Într-un interviu pentru Associated Press, liderul de la Casa Albă a a insistat asupra faptului că o recesiune nu este „inevitabilă”, adăugând că oamenii nu ar trebui să „creadă pur și simplu un avertisment”. Biden a spus că nivelul șomajului este scăzut și că SUA se află într-o poziție mai puternică decât alte țări pentru a lupta împotriva inflației ridicate.

Trei sferturi dintre români, îngrijorați

Trei sferturi (76%) dintre români sunt îngrijoraţi de o eventuală criză economică, care le-ar putea influenţa situaţia financiară, reiese din rezultatele celei mai noi ediţii a Barometrului UNSAR - IRES privind Percepţia riscului şi cultura asigurărilor din România (2022).

Conform analizei, inflaţia galopantă reprezintă un motiv de îngrijorare pentru 68% dintre respondenţi, urmată de război (64%), incendii şi accidente auto (61%) şi pandemie/îmbolnăviri (57%), informează Agerpres.

Pe măsură ce înaintează în vârstă, proporţia celor care exprimă îngrijorare mare sau foarte mare faţă de eventualitatea survenirii unor evenimente nedorite creşte. Totodată, cei care locuiesc în mediul urban şi cei cu venituri medii sunt mai curând îngrijoraţi de aceste aspecte.

Barometrul relevă şi faptul că evoluţia inflaţiei i-a afectat pe unul din doi români, în contextul în care puţin peste jumătate dintre respondenţi spun că în ultimul an veniturile le-au rămas la fel.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE