Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Americanii vor furniza Ucrainei muniție cu uraniu sărăcit

Statele Unite ale Americii vor furniza muniție cu uraniu sărăcit Ucrainei, după câteva săptămâni de dezbateri. Inițial, existau îngrijorări pentru că o astfel de muniție ar prezenta riscuri atât pentru mediul înconjurător, cât și pentru sănătatea tanchiștilor, având în vedere că uraniul sărăcit, în stare solidă, este ușor radioactiv.

Un raport al ONU arată că uraniul sărăcit prezintă un risc crescut de cancer, insuficiență renală și iritații ale pielii.

Wall Street Journal citează un oficial din armata SUA, care susține că proiectilele vor fi folosite în special la tancurile Abrams și Challenger.

Statele Unite ale Americii sunt principalul exportator de armament cu uraniu sărăcit.

SUA livrează Ucrainei muniție cu uraniu sărăcit

Acest tip de proiectile cu uraniu sărăcit prezintă anumite avantaje față de cele convenționale, nu doar pentru că materialul este radioactiv. Ele folosesc o tijă de uraniu sărăcit, în stare solidă.

Astfel de proiectile sunt considerate cele mai eficiente muniții antitanc. În momentul în care un obuz străpunge blindajul unui tanc, de exemplu, are loc și o ardere, iar obuzul respectiv se lichefiază parțial.

  • În luna martie, Marea Britanie a anunțat că va include muniție cu uraniu sărăcit în pachetul de ajutor militar pe care îl va oferi Ucrainei.

Particularitățile muniției cu uraniu sărăcit

Potrivit Armyacademy, începând cu 1970, armata americană a demarat cercetările pentru utilizarea uraniului sărăcit la realizarea proiectilelor perforante și a blindajelor pentru tancuri.

Acest material are o densitate aproape dublă față de plumb, iar unele obuze fabricate astfel pot penetra blindajele. Numai că, în momentul penetrării, se eliberează vapori care se depun sub formă de praf, care este radioactiv.

Uraniul sărăcit a fost folosit pe scară largă în Războiul din Golf (1991), în cel din Bosnia (1995) și în cel din Balcani (1999).

Comisia ONU a introdus armele cu uraniu sărăcit în aceeași categorie cu cele nucleare, chimice, bacteriologice, a celor cu napalm și a celor cu efect de brizantă (cluster bomb).

  • În prezent, 15 țări au în arsenal muniție cu uraniu sărăcit: Marea Britanie, S.U.A., Franta, Rusia, Grecia, Turcia, Israel, Arabia Saudita, Bahrain, Egipt, Kuweit, Pakistan, Thailanda, Iraq și Taiwan.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE