Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Vladimir Putin a fost întrebat dacă Rusia ar trebui să atace din nou Kievul. Reacția sa la contraofensiva Ucrainei

Vladimir Putin a avut o primă reacție legată de contraofensiva Ucrainei. În timpul unei întâlniri cu corespondenții ruși de război, președintele Rusiei a precizat că această contraofensivă a început pe 4 iunie și s-a declarat convins că partea ucraineană a avut "pierderi catastrofice, de zece ori mai mari" decât cea rusă. El spune că regimul de la Kiev ar fi pierdut peste 160 de tancuri, în timp ce Rusia, 54, potrivit Reuters.

Șeful statului rus a susținut că ucrainenii ar fi pierdut astfel 25-30% din vehiculele care le-au fost oferite de occident și că nu ar fi obținut niciun succes pe câmpul de luptă.

Vladimir Putin: "Dacă ar trebui să atacăm din nou Kievul? Doar eu știu răspunsul"

La un moment dat, Putin a fost întrebat dacă Rusia ar trebui să atace din nou Kievul.

"Depinde ce ne dorim. Doar eu pot răspunde la această întrebare", a spus Putin.

În februarie 2022, la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, trupele ruse s-au axat pe capitala Kiev, însă ucrainenii au rezistat cu brio și au împiedicat o preluare rapidă a puterii, așa cum era prevăzută de Moscova. În acest moment, cu toate că există atacuri cu rachete asupra Kievului, linia frontului se află la mare distanță.

Însă Putin nu renunță la obiectivul său.

"Demilitarizăm treptat Ucraina. Va trebui să fixăm apărarea antiaeriană, sarcina va fi îndeplinită", a subliniat el.

Dacă la începutul invaziei, Putin o numea "operațiune militară specială", de această dată șeful statului rus a pronunțat de mai multe ori cuvântul "război".

În discursul său, Vladimir Putin s-a arătat mai prudent și nu a precizat dacă va lansa o nouă ofensivă. El a subliniat că planurile Rusiei vor depinde de potențialul său militar. Însă Putin susține că nu e nevoie de "legea marțială".

Vladimir Putin ia în calcul implementarea unei "zone sanitare" în Ucraina

Referitor la atacurile de pe teritoriul rus, Putin a recunoscut unele carențe: "Am fi putut să ne pregătim mai bine pentru atacurile din interiorul Federației Ruse".

El a precizat că se gândește și la alte măsuri dacă atacurile vor continua.

"Posibilitatea ca teritoriul nostru să fie bombardat de pe teritoriul Ucrainei sigur că rămâne. Există mai multe soluții în acest caz. În primul rând, creșterea eficienței luptei. Dar asta nu înseamnă că nu pot exista așa-zisele atacuri de incursiune pe teritoriul nostru. Dacă vor continua, o spun cu mare atenție, noi trebuie să creăm un fel de zonă sanitară pe teritoriul Ucrainei, la o distanță suficientă de la care ar fi imposibil ca ei să ajungă pe teritoriul nostru. Este o problemă separată. Eu nu spun că o vom face mâine, dar trebuie să analizăm cum evoluează situația", a spus Putin.

În schimb, el a recunoscut și faptul că armata sa suferă la capitolul armament de înaltă precizie și drone. În acest sens, Putin a declarat că a mărit de 2,7 ori, în ultimul an, producția de arme-cheie.

Putin a abordat și problema acordului privind exportul de cereale prin porturile ucrainene de la Marea Neagră. El a spus că Rusia se va retrage din acest acord, pentru că Moscova ar fi fost "înșelată".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE