Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce echipamente și arme americane folosesc militarii ucraineni în cadrul contraofensivei

Înarmate cu arme occidentale moderne și beneficiind de antremanete în tacticile militare ale NATO, trupele ucrainene au început contraofensiva mult așteptată împotriva forțelor rusești din sud-estul Ucrainei. Din luna noiembrie avem parte în linii mari de un război de poziții, forțele rusești stabilind un perimetru de apărare pe toată linia frontului. Ofensiva de iarnă a rușilor a dus la câștiguri reduse, singurul trofeu obținut fiind orașul Bahmut.

Deși ucrainenii au primit arme tot mai sofisticate, multe sisteme nu au fost încă integrate pe deplin în cadrul forțelor militare. Acestea ar putea juca un rol mai important abia în lunile următoare. Iată care sunt câteva dintre cele mai importante arme americane pe care ucrainenii le folosesc sau le vor folosi în cadrul contraonfensivei.  

Echipamente sofisticate

Războiul modern se bazează pe așa numita abordare a „armelor combinate”. Asta înseamnă că blindatele, infanteria și aviația cooperează pentru a se proteja reciproc. Forțele ucrainene nu beneficiază însă (momentan) de o aviație pe măsură, chiar dacă stau relativ bine la capitolul infanterie și blindate.

Statele Unite au oferit Ucrainei 90 de transportoare blindate Stryker. Acestea sunt dotate cu o mitralieră M2 calibru .50 și cu lansator de grenade MK19. Ele pot atinge o viteză de 95 km/oră și pot transporta în medie 9 militari. Washingtonul a mai oferit de asemenea 100 de vehicule de luptă Bradley. În practică acestea sunt un soi de mini tancuri, dotate cu un tun cu calibrul 25 mm. Pot atinge o viteză de 60 de km/oră și pot transporta în medie 7 militari. Potrivit informațiilor apărute din surse deschise, ucrainenii ar fi pierdut până acum 16 astfel de vechicule în tentativa de a testa forța liniilor defensive rusești.

Vechiculele Stryker și Bradley sunt, în general mai rapide și mai bine protejate decât vehiculele sovietice învechite pe care operau ucrainenii, dar sunt mai dificil de întreținut din punct de vedere tehnic pe teren.

Statele Unite s-au angajat, de asemenea, să trimită 31 de tancuri de luptă Abrams, care au un blindaj mai bun și sisteme mult mai avansate, comparativ cu tancurile ucrainene. Aproximativ 200 de soldați ucraineni au început un program de antrenament de 12 săptămâni în Germania pe tancuri la începutul lunii iunie, astfel că acestea nu vor fi gata de luptă până cel mai devreme la începutul lunii septembrie, așa cum notează The Washington Post. Tancuri Abrams au un tun de 120 mm și pot atinge o viteză de aproximativ 65 de km/oră.

Arme pentru lupta de aproape

În afară de asaltul inițial asupra Kievului și de contraofensivele lansate în vara și toamna anului trecut de forțele ucrainene, în est și sud, războiul din Ucraina a fost definit în principal de un război static. Contraofensivele sunt, prin definiție, mișcări care necesită agilitate. Forțele ucrainene trebuie să se deplaseze rapid în teritoriul inamic.

Statele Unite au furnizat arme cu o rază de acțiune de mai puțin de cinci kilometri pentru aceste operațiuni, inclusiv 4000 de rachete TOW. Aceste rachete pot fi instalate fie pe un trepied greu, fie pe un Humvee, permițând trupelor să tragă cu ele și apoi să plece rapid, pentru a evita ca inamicul să le lovească poziția - o tehnică cunoscută sub numele de "shoot and scoot". Acestea au o rază de acțiune de 4,8 km.

Statele Unite au furnizat de asemenea numeroase rachete antitanc FGM-148 Javelin. Acesta a fost folosit cu succes chiar în primele zile de după invazia rusă, fiindconceput pentru a învinge vehicule puternic blindate, cum ar fi tancurile de luptă. Washingtonul a trimis și numeroase piese de artilerie de 105 mm, care sunt mai ușor de mutat pe un câmp de luptă dinamic în comparație cu obuzierele mai grele, cum ar fi M777.

Statele Unite au trimis de asemenea Ucrainei vehicule rezistente la bombe, cunoscute sub numele de MRAP, cu role de minare atașate în partea din față, concepute pentru a detona minele înainte ca acestea să poată lovi vehiculul în sine. De asemenea, a livrat echipamente de protecție și explozibili care îi vor ajuta pe geniști să distrugă obstacolele din linia defensivă a forțelor rusești.

Izolarea câmpului de luptă

De asemenea, arme precum artileria cu rază lungă de acțiune joacă un rol important de sprijin în contraofensiva ucraineană. Prin utilizarea armelor cu rază lungă de acțiune, precum sistemele HIMARS, forțele ucrainene pot izola câmpul de luptă astfel încât rușii să nu poată aduce întăriri. Vehiculele HIMARS pot lansa rachete la aproximativ 80 de km distanță.

Unele sisteme pot dubla raza de acțiune a rachetelor. Acestea pot lovi ținte aflate chiar la 320 de kilometri, însă teama că armata ucraineană le poate folosi pentru a lovi ținte din interiorul Rusiei i-a determinat pe decidenții politici de la Washington să nu furnizeze astfel de sisteme Kievului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE