Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Emmanuel Macron: Contraofensiva ucraineană poate dura ”câteva săptămâni, chiar luni”

Preşedintele francez Emmanuel Macron a confirmat luni că a început contraofensiva armatei ucrainene împotriva forţelor ruse, estimând că aceasta va dura "câteva săptămâni, chiar luni", relatează AFP, citată de Agerpres.

"Contraofensiva ucraineană a început în urmă cu câteva zile", a spus Emmanuel Macron alături de cancelarul german Olaf Scholz şi de preşedintele polonez Andrzej Duda la Palatul Elysee.

Posibilitatea unor negocieri

"Intenţia este să se desfăşoare pe parcursul a câteva săptămâni, chiar câteva luni", a adăugat preşedintele francez care i-a primit pe liderii german şi polonez în formatul Triunghiului de la Weimar, o platformă pentru reuniuni regulate la vârf între cele trei ţări.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat sâmbătă că în Ucraina au loc "acţiuni de contraofensivă şi defensive" fără a preciza dacă este vorba de contraofensiva majoră pregătită de mai multe săptămâni.

Luni seară, guvernul ucrainean a anunţat că şapte localități au fost recuperate de la forţele ruseşti în sudul şi estul ţării în cadrul acestor operaţiuni.

"Ne dorim" ca această contraofensivă să aibă "un succes cât mai mare pentru ca apoi să declanşăm o fază de negocieri în bune condiţii", a subliniat preşedintele francez.

Ajutor militar pentru Ucraina

Emmanuel Macron a confirmat, de asemenea, că Franţa va continua să-şi "intensifice" ajutorul militar acordat Ucrainei.

"Am intensificat livrările de arme şi muniţie, vehicule blindate, de suport logistic", a amintit el, precizând că, de asemenea, s-a asigurat întreţinerea echipamentelor avariate în cursul luptelor.

"Vom continua conform calendarului pe care i l-am dat (preşedintelui Zelenski) în următoarele zile şi săptămâni", a adăugat şeful statului.

Cancelarul Scholz a subliniat că Ucraina va fi "susţinută atâta timp cât va fi necesar" cu tancuri, artilerie, dar şi cu apărare antiaeriană.

"Războiul de agresiune purtat de Rusia este deja un eşec strategic şi geopolitic pentru agresor", a insistat preşedintele Macron, citat de AFP.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE