Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

Protestul farmaciștilor, în fața Guvernului. Manifestant: Suntem văzuți ca vânzători de medicamente, nu ca profesioniști în sănătate

Publicat de: Euronews

Farmaciştii au protestat în Piaţa Victoriei. Ei atrag atenţia asupra sistemului farmaceutic, care - spun ei - a fost uitat de guvernanţi în ultimii 20 de ani.

15/11/2023 , 14:19

Farmaciști din toată țara au protestat în fața Guvernului

Farmaciştii au protestat în Piaţa Victoriei. Ei atrag atenţia asupra sistemului farmaceutic, care - spun ei - a fost uitat de guvernanţi în ultimii 20 de ani.

Nu a fost luată nicio măsură de sprijinire a acestui sector. Cotele de adaos pentru medicamente nu au mai fost modificate din 2009, casele de asigurări de sănătate întârzie decontarea medicamentelor eliberate compensat sau gratuit, măsurile fiscale pun şi mai multă presiune economică asupra farmaciilor, iar angajații nu primesc salarii adecvate pregătirii lor, susțin protestatarii.

Costel Grigore, farmacist: „Prima problemă pe care noi o avem și pe care o aducem în fața publicului și a Guvernului este aceea că CNAS nu a decontat la termenele convenite cu farmaciile medicamentele deja eliberate. Practic, farmaciile susțin sănătatea populației, creditând statul”.

 „Ce mai aducem în fața dvs și a autorităților statului este faptul că farmacistul este cadru medical și că responsabilitatea acestuia este foarte mare, că farmaciștii, prin activitatea lor, degrevează sistemul de sănătate. Gândiți-vă că toate afecțiunile mici, o banală răceală este tratată de către farmacist. Nu merge către medicul de familie pentru a fi tratat. Farmacistul este un prim filtru în sistemul medical pentru că face un triaj, dacă un pacient e de competența sa sau îl trimite mai departe”.

„Imaginați-vă care ar fi costurile pentru sistemul public, ca toți pacienții întâi să meargă către medicul de familie și dacă noi am avea atât de mulți medici cât să susțină această activitate. Din păcate, farmacistul este tratat ca fiind vânzător de medicamente și nu ca profesionist în sănătate. De ce spun asta? Farmaciștii sunt plătiți indirect prin cotele de adaos stabilite de ordin de ministru, care sunt limitative. Eu, dacă îmi doresc să cresc salariile angajaților unor farmaciști, mă aflu în această imposibilitate. Bugetul nu îmi permite”.

Știrea inițială:

Farmaciști din toată țara au protestat în fața Guvernului

Farmaciștii vor să atragă atenţia asupra sistemului farmaceutic, „care a fost uitat de guvernanţi în ultimii 20 de ani şi desconsiderat treptat de comunităţi” din cauza inacţiunii din partea celor cu putere de decizie, transmite Agerpres.

Acţiune de protest a avut loc miercuri și este organizată de Grupul de iniţiativă a farmaciştilor din România şi Sindicatul Naţional al Farmaciştilor din România în Piaţa Victoriei, între orele 11:00 şi 13:00.

Grupul de Iniţiativă a Farmaciştilor din România, unul dintre organizatorii protestului, spune că în alte state europene, farmacistul deţine un rol cheie în sistemul de sănătate şi are atribuţii care îi pun în valoare pregătirea, obținută în cei cinci ani de facultate.

Conform protestatarilor, în ultimii ani, nu a fost luată nicio măsură de sprijinire a acestui sector. Cotele de adaos pentru medicamente nu au mai fost modificate din 2009, casele de asigurări de sănătate întârzie decontarea medicamentelor eliberate compensat sau gratuit, măsurile fiscale pun şi mai multă presiune economică asupra farmaciilor, iar farmaciștii nu primesc salarii adecvate pregătirii lor.

„În statele europene, farmacistul deţine un rol cheie în sistemul de sănătate şi a primit atribuţii care să valorifice pregătirea sa, prin cei cinci ani de facultate, însoţită uneori de specializare suplimentară prin rezidenţiat de trei ani”.

„Farmacistul face parte din echipa medicală şi se implică în prevenţie şi în monitorizarea unor afecţiuni şi boli, fiind cel mai accesibil profesionist din sănătate. Deciziile care au fost luate de-a lungul timpului în România privind sfera farmaceutică nu au avut însă în prim-plan farmacistul şi nici rolul acestuia în sănătatea pacienţilor. Mai mult, pare că farmacistul este o profesie de care autorităţile îşi aduc aminte doar atunci când sunt la ananghie, acesta fiind uitat însă din discuţiile care vizează strategii de sănătate sau programe de prevenţie. Domeniul farmaceutic este perceput ca un domeniu prosper, puternic economic, însă lucrurile nu stau deloc aşa în practică”, se menţionează într-un comunicat al organizatorilor remis Agerpres.

„Ultimii ani au adus cu ei şi o penurie de medicamente importante pentru sănătatea şi viaţa pacienţilor, cu diferite cauze la bază (lipsa substanţelor active, exportul paralel, politica de preţ a României, preţurile mici practicate pentru multe medicamente, etc.). Farmacistul s-a transformat treptat într-un personal administrativ, care ia la rând fiecare distribuitor, fiecare producător, în căutarea tratamentului pentru pacienţii săi. Iar paşii pentru aprovizionarea cu un medicament care lipseşte sunt extraordinar de stufoşi, de la plasarea unei comenzi justificate, la anunţarea autorităţilor despre lipsa produsului, care în final de fapt nu iau nicio măsură pentru ca medicamentul să fie disponibil”, semnalează sursa citată.

Printre revendicările farmaciştilor se numără:

  • asigurarea medicaţiei pentru pacienţi, care este posibilă doar prin decontarea de către CNAS, la termen, a medicamentelor eliberate de farmacii;
  • profesia de farmacist este una liberală şi trebuie recunoscută ca atare de către autorităţi (actul medical nu se încheie fără farmacist);
  • transformarea farmaciei din societate comercială în unitate prestatoare de servicii farmaceutice;
  • reconsiderarea normativelor de personal pentru specialităţile care îşi desfăşoară activitatea în sectorul public - farmacist clinician pe secţiile spitalului, farmacistul specializat în analize medico-farmaceutice în laboratorul de analize medicale şi farmacistul de farmacie generală în farmacia spitalului;
  • implicarea farmacistului în monitorizarea pacientului cronic prin implementarea serviciilor farmaceutice avansate, specifice profesiei, în mod standardizat şi unitar la nivel naţional;
  • remunerarea şi decontarea serviciilor farmaceutice furnizate de farmacişti în farmaciile comunitare şi în cele de spital;
  • plata serviciilor farmaceutice pentru a putea susţine cheltuielile de funcţionare, inclusiv pentru remunerarea personalului farmaceutic la un nivel corespunzător pregătirii;
  • măsuri prin care să fie susţinută prezenţa farmacistului în mediul rural, astfel încât să se asigure asistenţa cu medicamente umane şi veterinare, sub supravegherea farmacistului ca profesionist în domeniul medicamentului;
  • modificarea cadrului legislativ care vizează medicamentele care lipsesc de pe piaţa din România şi identificarea şi aplicarea unor măsuri utile şi imediate etc.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE