Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Fentanilul, drogul mai puternic decât heroina, este de cel puțin trei ani în România. Substanța e furată din spitale și farmacii

Fentanilul se consumă în România de cel puțin trei ani, numărul de cazuri crește, iar principala sursă ar fi spitalele și farmaciile, de unde drogul este furat, scrie Europa Liberă.

Fentanilul este un opioid sintetic extrem de puternic, destinat bolnavilor de cancer în stadii terminale şi gestionării durerilor în cazul intervenţiilor chirurgicale, fiind eliberat doar în baza prescripţiei medicale. S-a stabilit pe baza studiilor medicale de specialitate că fentanilul este de 100 de ori mai puternic decât morfina şi de 30 până la 50 de ori mai puternic decât heroina. Potrivit datelor publicate pe site-ul agenţiei americane Drug Enforcement Administration (DEA), „este atât de puternic şi de mortal încât chiar şi un microgram poate ucide un om”.

Aflat sub influența substanțelor interzise, Vlad Pascu s-a urcat la volan și a ucis două persoane, în luna august, în localitatea 2 Mai din Constanța. La perchezițiile făcute la domiciliul părinților tânărului a fost găsită și o fiolă cu 10 ml de fentanil.

După Vlad Pascu, un farmacist în vârstă de 43 de ani a fost arestat preventiv la doar o lună distanță, în septembrie. El și colaboratorul acestuia reușeau să găsească clienți care cereau medicamente de tip oxicodonă, iar cererea, în ultimul timp, era pentru fentanil, așa cum reiese din interceptări. Când a fost prins în flagrant, farmacistul avea la el 790 comprimate de fentanil.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE