Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Stenograme. Cum aproviziona farmacistul dealerii de droguri cu cele mai puternice medicamente de pe piață: "Fentanylul merge cel mai bine"

Ies la iveală detalii din investigația în cazul farmacistului care livra cele mai puternice medicamente de pe piață consumatorilor de droguri. Bărbatul, angajat la un mare lanț de farmacii din București, vindea medicamentele care trebuiau, de fapt, să fie distruse. Erau pastile expirate, pe care le strângea de la mai multe farmacii, sau care erau aduse de pacienții sau rudele celor care nu le mai foloseau, sau care apăreau în stocuri pe plus în farmacii.

Stenograme în dosarul farmacistului care aproviziona dealerii de droguri

Pentru a strânge probe împotriva lui, anchetatorii au folosit doi colaboratori și un investigator sub acoperire. Traficul cu pastile a fost interceptat, iar discuțiile apar la dosar. Documentul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție București are 82 de pagini.

Acest farmacist a fost prins cu ajutorul unui fost colaborator al său. Cei doi au început din 2019 să livreze medicamente consumatorilor de droguri. Medicamentele erau, de obicei, folosite de pacienții oncologici.

Farmacistul și colaboratorul său reușeau să găsească clienți care cereau medicamente de tip oxicodonă, iar cererea, în ultimul timp, era pentru fentanyl, așa cum reiese din interceptări, o substanță extrem de periculoasă, care a cauzat mai mute decese. Acest farmacist nu avea probleme să livreze medicamentele către un dealer, care le ducea mai departe tinerilor care participau la festivalurile de la început de septembrie, în capitală sau pe lângă București, așa cum apare în stenograme.

A fost prins în flagrant în timp ce vindea 10.000 de medicamente psihotrope, pe care trebuia să le distrugă. Însă el le dădea, pe comandă celor interesați să le consume ca droguri.

Interceptări: "Din ce informații am, acum e fentanylul"

Colaborator: Fii atent, vreau să îl suni pe ăla. Eu, când a venit ambulanța şi m-a luat... el știe o fază. Dacă se întâmplă ceva, ai numărul de telefon.

Farmacist: Mi-ai zis.

Colaborator: Dar faza, eu nu am apucat să notez cantităţile, nu am cantitate aproximativ.

Farmacist: La ce era atunci?

Colaborator: Nu, cred că... În mare, nu știu cantitățile. Era Lunaldin de 200 şi morfină fiole… Eu ce am apucat să deschid…

Farmacist: Stai așa că erau cumva mai mult, dacă merg, nu erau baza, baza erau astealalte.

Colaborator: Era Lunaldin de 200, știu sigur.

Farmacist: Şi tu... ‘’neinteligibil’’…

Colaborator: Păi da, dar eu, dacă îl sun, spune-mi şi mie cam ce cantitate era, eu nu pot să fiu total...Cu aproximație. Eu, la ce m-am gândit eu, gândindu-mă la cutia de morfină, undeva pe la 60 cutii cred că încăpeau acolo, dar nu știu la Lunaldin.

Farmacist: Cred că a fost...aveai tu un stoc tampon de vreo 20 de..., dar nu mai știu concentrația.

Colaborator: Stocul tampon la Lunaldin era de 200, asta știu sigur.

(...)

Colaborator: Eu cred, la ce informații am, cât am putut să aflu şi eu, cred că acum e acesta, fentanylul, ăsta de 200, de 300.

Farmacist: De 200 („neinteligibil”) multe, așa, am strâns de 400 gândindu-mă că iei cumva… Asta este rânduiala de zi, abonamentul…2 de 200 şi ar mai fi…

(...)

Farmacist: Tu zici că pe asta ar fi modul de lucru acuma?

Colaborator: Da.

Farmacist: Nu pe ăsta?

Colaborator: Nu, pe fentanyl, cică pe fentanyl…Bine, eu când am auzit, în capul meu, că veştile sunt bune…

(...)

Farmacist: Am şi de 20, am şi de 80.

Colaborator: Ăla de 80 merge cel mai bine.

Farmacist: Doar că nu am strâns la capacitate maximă, pentru că nu vreau să mai fac presiunile de atunci, dar știu de unde, la nevoie, se mai poate cere.

Farmacistul vindea chiar și oxicodonă, o substanță extrem de periculoasă

Colaborator: Spune-mi o fază…Am aflat o altă chestie, ca să nu te rețin mult…Cineva din Crângași a adus oxicodonă, dar făcută în Italia. Noi importăm așa ceva? Deci o aduce cum știu eu, prin Drobeta Turnu Severin, din Italia.

Farmacist: Acum este doar oxidolor, magherot şi oxiconţin nu mai este. Singura formă este asta…Săptămâna viitoare, pe vremea asta, (‘’neinteligibil’’).

(...)

Colaborator: Voiam să discut cu tine, am niște cereri pentru tine, că cică sunt nişte concerte weekendul viitor. Da, weekendul viitor sunt 2 sau 3 concerte aici, în București, festivaluri.

Farmacist: Viitor înseamnă ăsta cu (‘’neinteligibil’’)?

Colaborator: 8,9, (n.r.: este vorba de 8, 9 septembrie), sunt 2 sau 3 aici şi unul prin Prahova.

Farmacist: Păi şi ce trebuie să pregătim?

Colaborator: Îmi trebuie neapărat fentanyl de 100, oxy….

Farmacist: Oxy, ce mi-ai zis tu…

Colaborator: Da, de la urgență mi-a spus…

Farmacist: Dar acum, la următoarea tură o să fie ceva de 40, pentru că din ăla am strâns mai mult în perioada în care ai lipsit tu, gândindu-mă la abonament, dar ajung la stoc zero şi trebuie să mă apuc să le strâng pe alea din țară, pe care le mai am păstrate undeva. Dau drumul la asta? 0 Ca….

Colaborator: Da!

Farmacist: Eu așteptam să văd cum merg lucrurile pentru că….

Colaborator: Știi ce nu merge sub nicio formă? Fiolele de morfină.

Farmacist: Nici nu am mai insistat cu ele.

Colaborator: În schimb, în acele cutii ce mi le-ai dat în decembrie, cică erau şi 2-3 cutii de plasturi, fentanyl.

Fentanilul şi oxicodona sunt cele mai periculoase droguri de mare risc existente pe piaţă

Farmacist: La asta, la Lunaldin, gândește-te, că mi-ai cerut de 200 şi de 400. Este şi de 300 şi de 600.

Colaborator: Ăla de 600 este lux.

Farmacist: Am puține, dar să îmi zici ce să pregătesc.

Colaborator: Deci absolut, sunt foarte bune. Cu cât e concentrația mai mare, cu atât mai bun. Dar poate să mai fie… Sfatul meu, părerea mea, cum aș juca-o eu pe asta…să îmi aduci ce ai şi cât poți, înțelegi?...Şi eu atunci mă duc şi îti (‘’neinteligibil’’) ce vrei… Stai o secundă, nu mi-a zis concentrații, mi-a zis doar fentanyl pastile şi oxicodonă pastile. Aici, la concentraţii, acum am putut de 20, am putut doar o cutie.

Farmacist: Eu am şi de 20, aia de care tu spuneai că nu e ok, dar de bine, de rău, este!

Colaborator: O dau şi pe aia, i-o dau! Băi, am de 20, am de 40, jonglezi, te joci, ți-o dau pe asta de 40, dar ia-o şi pe asta 20, că 20 nu-i mult.

Farmacist: Tu vezi cum merg astea şi îmi dai un feedback.

Colaborator: Deci eu ce ți-am trimis, ți-am trimis pe cerere clară…

Farmacist: Şi mai creşte evaluarea?

Colaborator: Cred că va creşte acum la asta, la….pentru că eu am aflat niște prețuri, că eu când mă întâlnesc cu el... că acum mă întâlnesc ”face to face” şi avem şi noi timp să stăm. Am vorbit eu cu (aspecte ce pot deconspira identitatea colaboratorului cu identitate protejată).., mă duce el să ne vedem undeva şi mă lasă acolo.

Farmacist: Când vrei să ne mai vedem? Săptămâna asta sau cea în care încep concertele?

Colaborator: Când consideri că ai putea tu să îmi aduci, ca să îi pun la dispoziție pentru că eu am nevoie…

Farmacist: Tot pe ….

Colaborator: Fentanyl.

Farmacist: Duminica asta?

Colaborator: Da…Îți spun care-i faza….Eu am rămas fără bani.

Farmacist: Da, dar la Lunaldin îți trimit eu mesaj cu ce variante mai sunt, de 200 de 400, de 600 şi câte ar fi. Și ăla de 300 câte ar fi.

Colaborator: Indiferent câte ar fi, cu cât e mai mare, cu atât e mai bun.

Farmacist: Ideea este că nu pot face un suprastoc așa…

Colaborator: Aş vrea să profit acum de pe aceste concerte, am pierdut, cică a mers foarte bine la Untold, la toate nebuniile, aș vrea să pistonez…

(...)

Colaborator: Eu oricum îmi notez. Data trecută a fost așa: 380 pastile de 200, 20 pastile, 2 cutii de 400, 109 oxidolor de 40.

Farmacist: Atunci fac sistem de mâine şi joi tot interval de ora asta, dacă ajung joi la Floreasca, la spital, e şi mai bine. Dacă e bine şi pentru tine, adică la 8 dimineața să ne vedem, e o variantă, sau la 1, 1 jumate.

Farmacist: Şi poate faci rost de niste încasări ceva.

Colaborator: Da, fac rost de invitație, sigur, văd eu cum fac... (’’neinteligibil’’) şi îi aduc inapoi.

Farmacist: Bine, să nu te blochezi.

Procurorii Parchetului de pa lângă Înalta Curte de Casație și Justiție București au propus arestarea preventivă a farmacistului Constantin Șonea (43 de ani).

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE