Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Măsuri mai aspre împotriva finanțării traficului și consumului de droguri. Ce pedepse riscă cei care vând stupefiante

Un proiect legislativ a fost depus în Parlament pentru a intensifica lupta împotriva traficului de droguri și a consumului de substanțe psihoactive în România. Potrivit acestui proiect, se propune o serie de măsuri menite să prevină și să combată mai eficient aceste probleme grave, arată Agerpres.

Una dintre prevederile esențiale ale proiectului vizează interzicerea dreptului de a conduce vehicule pentru o perioadă de până la 10 ani în cazul șoferilor depistați sub influența drogurilor sau alcoolului. De asemenea, se propune eliminarea posibilității de amânare a pedepsei cu închisoarea.

Interzicerea conducerii pentru șoferii sub influența drogurilor sau alcoolului

Proiectul mai prevede majorarea pedepselor pentru finanțarea faptelor legate de traficul și consumul de substanțe psihoactive, precum și confiscarea produselor psihoactive, mijloacelor de producere a acestora, precum și a banilor și altor bunuri obținute din valorificarea acestora.

O altă modificare importantă este introducerea circumstanței agravante în cazul folosirii minorilor în operațiuni legate de substanțe psihoactive.

"Am depus, astăzi, aşa cum am promis public, un proiect legislativ menit să prevină şi să combată cu mai mare fermitate şi eficienţă traficul de droguri, care a luat o aşa amploare în ultimul timp încât am ajuns să asistăm la din ce în ce mai multe drame în societatea noastră, inclusiv la tragedii pe şoselele ţării", scrie Cazanciuc pe Facebook.

Potrivit acestuia, sunt vizate mai multe legi care operează în domeniul combaterii traficului de droguri.

Senatorul Robert Cazanciuc arată că dreptul de a mai conduce vehicule va fi interzis pe o perioadă de până la 10 ani în cazul depistării şoferilor sub influenţa drogurilor sau alcoolului. În plus, pedeapsa cu închisoarea nu va mai putea fi amânată.

"Se vor majora pedepsele privind şi finanţarea faptelor ce au legătură cu traficul şi consumul de substanţe psihoactive. Produsele psihoactive, mijloacele de producere a lor, banii, valorile sau orice alte bunuri dobândite prin valorificarea produselor vor fi confiscate", precizează senatorul PSD.

Sancțiuni mai aspre pentru tentativa de comitere a infracțiunilor

Proiectul de lege propune, de asemenea, reducerea la minim a perioadei în care consumatorii de droguri vor fi incluși în programe de consiliere, pentru a evita situații similare celei de la 2 Mai, unde un tânăr în vârstă de 17 ani a refuzat să urmeze asistența de specialitate.

Mai multe modificări ale legislației actuale sunt propuse pentru a întări cadrul legal în combaterea traficului și consumului de droguri, inclusiv sancțiuni mai aspre pentru tentativa de comitere a acestor infracțiuni.

Alte noi prevederi stipulează că "administrarea sau remiterea, fără reţetă medicală, de produse susceptibile a avea efecte psihoactive unei persoane" şi "îndemnul la consumul fără drept de produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, prin orice mijloace", se pedepsesc cu închisoare de la 1 la 5 ani, respectiv cu închisoare de la 3 luni la 2 ani.

Dacă faptele prevăzute la art. l6 ("fapta persoanei care, fără a deţine autorizaţie eliberată în condiţiile prezentei legi, efectuează fără drept operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani şi interzicerea unor drepturi, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă) au avut ca urmare moartea victimei, pedeapsa este închisoarea de la 15 la 25 de ani.

Finanțarea în orice mod a săvârșirii acestor fapte va fi sancționată cu pedepse prevăzute de lege pentru acestea, limitele speciale ale acestora urmând a fi majorate cu o treime.

Aceste modificări legislative sunt propuse cu scopul de a face față creșterii alarmante a traficului și consumului de droguri în societatea românească, precum și pentru a preveni tragediile care au loc ca urmare a acestor activități ilegale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE