Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Droguri vândute în dispozitive de vapat și în jeleuri. Procurorii DIICOT fac sute de percheziții în toată țara

Procurorii DIICOT efectuează nu mai puțin de 121 de percheziții în 23 de județe pentru a destructura o grupare de traficanți care ar fi vândut droguri în dispozitive de vapat și în jeleuri. Potrivit anchetatorilor, 42 de persoane urmează să fie duse la audieri la sediul DIICOT Iași.

DIICOT împreună cu Brigada de Combatere a Criminalității Organizate Iași realizează, marți, cele 121 de percheziții în județele Iași, Alba, Hunedoara, Sibiu, Neamț, Bacău, Brașov, Constanța, Cluj, Maramureș, Dolj, Brăila, Galați, Vrancea, Argeș, Buzău, Botoșani, Suceava, Timiș, Arad, Mureș, Harghita, Vaslui și  în municipiul București.

Expertul antidrog Cătălin Țone a explicat la Euronews România  detaliile operațiunii de trafic de vap-uri stupefiante, subliniind pericolele asociate consumului de produse toxice.

”Este o operațiune complexă, s-a lucrat mult timp la ea. Trebuia să se întâmple și acest lucru. Este un mod de operare deosebit față de celelalte cazuri instrumentate de polițiștii DIICOT și antidrog. Canabisul conține THC care este incriminat și este considerat ca fiind drog, dar între timp, traficanții, biologii au făcut încrucișări de plante, plante hibrid, și împreună cu fertilizanții au stimulat și alți componenți ai plantei de canabis care au efect stupefiant și în special acest HHC, Hexahidrocannabinol. Problema este că nu este introdus în legea clasică privind drogurile, dar noi avem un instrument legal din 2011, legea 194, care definește și incriminează traficul cu substituente de droguri. Efectul este asemănător cu cel al Tetrahidrocanabinolului (TCH) care este drog. Vorbim despre un drog perturbator sitimulator al sistemului nervos central, paranoia, distorsiuni auditive, vizuale, o dependendență care se declanșează rapid. În general, aceste țigări se mai și stropesc cu diferite droguri sintetice sau se consumă cu un alt stimulent al sistemului nervos central, cum ar fi cocaina”, a explicat Cătălin Țone.

Produsele, comercializate cu acte, sub o falsă etichetă lipsită de substanțe toxice

Unul dintre aspectele alarmante ale acestei rețele de traficanți este că produsele lor erau vândute cu acte, iar reclamele sugerau că acestea nu conțin substanțe toxice sau stupefiante. În realitate, vap-urile și dulciurile comercializate conțineau picături de HHC, care erau dozate la discreția traficanților.  

”Produsele se vindeau cu acte. Fie se importau de către acești producători, sunt 28 de societăți comerciale focalizate. Acești producători cumpărau concentrate de HHC sau de alți componenți și fabricau ei vap-urile sau dulciurile sau importau direct dulciurile din diferite țări care nu incriminează această comercializare. Practic, era un comerț vizibil, la stradă sau în magazinele clasice.”

În mod eronat când erau comercializate vap-urile aveau prospecte ca nefiind toxice, ca nefiind stupefiante, sub diferite arome. Aveau acele picături de HHC care era stupefiant și era dozată așa cum considerau ei, unele erau mai concentrate, altele mai puțin”, a mai adăugat expertul.

Anchetatorii au în vizor un grup infracțional organizat suspectat c-ar fi vândut produse cu efecte psihoactive.

”S-a reținut că  începând cu finele anului 2022,  mai multe persoane care sunt angajate  sau controlează  două societăți comerciale  de pe raza județului Iași,  au constituit  un grup  infracţional organizat, având ca scop importul, exportul, producerea, fabricarea şi alte operaţiuni cu substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive.  

În acest context, aceştia produc și comercializează dispozitive electronice de vapat şi produse  de tip „edibles” ( jeleuri, prăjituri, drajeuri etc ) cunoscând că au în compoziție substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive, identificându-se în cursul investigațiilor substanțele HHC, HHC-P, HHC-O, H4CBD, THC-P și în unele cazuri inclusiv THC.

De asemenea, s-a stabilit că în perioada octombrie 2022 – septembrie 2023, membrii grupului infracțional au produs în vederea comercializării peste 100.000 de dispozitive tip VAPE care conțineau substanțe care produc efecte psihoactive ( HHC, HHC-P, HHC-O, H4CBD, THC-P)  de natură a pune în pericol viața persoanelor care le  consumă”, se arată într-un comunicat al DIICOT.

Drogurile vândute în dispozitivele de vapat, consumate de tineri

”Investigațiile efectuate au relevat o creştere exponenţială în rândul tinerilor (preponderent în zona şcolilor şi liceelor) a consumului de produse de tip „Vape" care au în compoziţie derivaţi din plante de canabis şi prin urmare un efect psihoactiv.  

O parte din aceste produse au în componenţă un produs chimic, derivat al THC-ului ( obţinut în mod sintetic), cu denumirea generică HHC (hexahydrocannabinol) o substanță ce are capacitatea de a produce efecte psihoactive (stări de euforie, halucinaţii şi chiar probleme medicale temporare), asemănătoare consumului de canabis şi comparabile celor induse de consumul noilor substanţe psihoactive, denumite  generic «etnobotanice»”, au mai precizat anchetatorii.

Substanțele psihoactive, vândute pe internet

”Din cercetările efectuate a mai  rezultat că dispozitivele de tip "vape" care au în componenţă HHC sunt comercializate preponderent pe piaţa on-line  ( site-uri de specialitate şi  site-uri notorii care au ca obiect de activitate comerţul general cu diferite produse) dar şi în cadrul unor magazine situate în centre comerciale”, au menționat procurorii DIICOT.

În legătură cu potenţialul psihoactiv al substanţei HHC, EU Early Warning System ( EWS ) a emis primele avertizări în luna octombrie 2022, substanţa fiind în prezent intens monitorizată de către European Monitoring Center for Drugs and Drug Addiction ( EMCDDA ). 

”Având în vedere acest aspect, comercializarea produselor ce conţin HHC, HHC-P, HHC-O, H4CBD, THC-P intră sub incidenţa Legii nr. 194 din 2011 (republicată) privind combaterea operațiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, altele decât cele prevăzute de acte normative în vigoare”, au mai menționat anchetatorii.

Dispozitivele de vapat cu droguri, vândute de zeci de firme

”În urma investigațiilor au fost identificate un număr de 28 societăți care comercializează astfel de produse la nivel național, profitând de faptul că dispozitivele de tip "vape" se pot comercializa la liber, iar jeleurile pot fi vândute oricărei persoane. 

De asemenea, s-a stabilit faptul că minorii au acces la aceste substanțe care le pun  în pericol viața, iar persoanele care vând astfel de  produse  deși cunosc efectele pe care le au substanțele din compoziția lor, le comercializează  fără nicio restricție inclusiv minorilor.

Urmează să fie aduse pentru audieri la sediul D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Iași 42 de persoane.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE