Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Țara care vrea să interzică dispozitivele de vapat până în 2024. Autoritățile sunt îngrijorate de impactul pe care îl are vapingul asupra copiilor și tinerilor

Dispozitivele de unică folosință pentru vapat sunt complet nesustenabile și reprezintă un pericol de incendiu, este concluzia la care au ajuns consiliilor locale din Anglia și Țara Galilor.

Autoritățile spun că 1,3 milioane de asemenea dispozitive sunt aruncate în fiecare săptămână și vor ca acestea să fie interzise până în 2024.

Pe de altă parte, Asociația Industriei de Vaping din Marea Britanie spune că aceste dispozitive îi ajută pe fumători să renunțe la acest obicei și pot fi reciclate.

Acest lucru este contrazis, însă, de autorități, care au precizat că vape-urile de unică folosință sunt concepute ca o singură unitate, iar bateriile nu pot fi separate de plastic, ceea ce le face aproape imposibil de reciclat.

În același timp, autoritățile locale spun că sunt preocupate de impactul pe care îl are vapingul asupra copiilor și tinerilor.

Țigările electronice ar putea fi interzise în spațiile publice închise din România

Un proiect legislativ inițiat de mai mulți politicieni prevede ca țigările electronice să fie considerate similare produselor din tutun, astfel, inhalarea emisiilor eliberate de acestea să fie considerată fumat. Totodată, legea va fi aplicată și pentru țigările electronice, produsele din plante pentru fumat sau narghilelele fără tutun.

Proiectul aflat la Senat modifică definiția fumatului din Legea 349/2002 pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun. Mai precis, definiția fumatului va deveni „inhalarea voluntară a emisilor eliberate atunci când un produs din tutun sau un produs similar este utilizat potrivit destinației sale, cu excepția produselor aprobate în scop medical”.

”Nivelurile de nicotină și gudron sunt aproape similare cu cele din țigările din convenționale. Studiile in vitro arată că inhalarea produselor de tutun încălzit determină remodelare bronșică, cresc stresul oxidativ și inflamaţia bronșică. Impactul asupra funcției endoteliale vasculare este similar cu cel al țigărilor convenționale. Produsele din tutun încălzit sunt înalt adictive și carcinogene”, se arată în proiectul de lege.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE