Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Studiu: Țigările electronice pot împiedica celulele imunitare să funcționeze normal

Un nou studiu a arătat că țigările electronice, cu sau fără nicotină, pot avea un efect paralizant asupra celulelor imunitare ale organismului.

Datele indică faptul că până și o expunere redusă la vaporii de țigară electronică ar putea avea un impact asupra celulelor imunitare, potrivit Euronews Next.

În ultimii ani, țigările electronice au devenit tot mai populare, în special în rândul tinerilor, dar au existat tot mai multe studii privind consecințele pe termen lung asupra sănătății asociate cu acestea.

Acum, acest nou studiu spune că inhalarea vaporilor de la aceste țigări electronice colorate ar putea împiedica celulele imunitare de primă linie, numite neutrofile, să funcționeze normal.

Neutrofilele sunt un tip de celule albe din sânge și reprezintă între 50 și 80 la sută din toate celulele albe din sângele uman.

"Țigările electronice sunt un instrument dovedit, cu un grad redus de nocivitate, pentru a-i ajuta pe fumători să renunțe la fumat, dar datele noastre se adaugă la dovezile actuale potrivit cărora țigările electronice nu sunt inofensive și subliniază necesitatea de a finanța studii pe termen mai lung la cei care fumează", a declarat într-un comunicat autorul principal Aaron Scott, profesor asociat în domeniul științelor respiratorii la Universitatea din Birmingham.

Echipa a extras neutrofilele din sângele unor persoane care nu au fumat sau nu au vapat niciodată și apoi a expus aceste celule la 40 de pufuri de vape, ceea ce, potrivit acestora, reprezintă o expunere zilnică redusă.

Jumătate dintre eșantioane au fost expuse la aparate care conțineau nicotină, în timp ce restul au fost expuse la alternative fără nicotină.

În ambele grupuri, neutrofilele au rămas în viață, dar au fost "blocate pe loc", ceea ce le-a împiedicat să facă față amenințărilor organismului.

Vaporii de țigară electronică au paralizat celulele imunitare

Atunci când au fost expuși la vaporii de țigară electronică, cercetătorii au observat o acumulare excesivă a filamentului F-actina în interiorul neutrofilelor, împiedicându-le să fie eficiente.

Într-o celulă neutrofilă normală, actina, care se găsește sub formă de filamente proteice mici, se rearanjează într-o rețea pentru a ajuta o celulă să își schimbe forma. Această funcție este folosită de celulele imunitare pentru ca acestea să se poată deplasa spre și înconjura amenințările pentru a le distruge.

Deși sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege mai bine consecințele vaping-ului asupra sănătății, "această lucrare se adaugă la dovezile care contestă percepția că țigările electronice sunt sigure și avertizează împotriva tendinței emergente de utilizare pe termen lung a țigărilor electronice", a concluzionat studiul.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE