Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Procurorii cer arestarea preventivă a farmacistului care aproviziona dealerii de droguri. Ce pedeapsă riscă

Angajatul unei farmacii din București a fost prins în flagrant în timp ce vindea mai multe cutii de Fentanil și Oxicodonă - medicamente extrem de puternice folosite de dependenții de droguri. Ofițerii antidrog aveau informații că acesta urma să se întâlnească cu dealerii de droguri chiar lângă depozitul unei farmacii.

22/09/2023 , 16:21

Procurorii au propus arestarea preventivă a farmacistului

Procurorii Parchetului de pa lângă Înalta Curte de Casație și Justiție București au propus arestarea preventivă a farmacistului Constantin Șonea (43 de ani).

Comunicat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție București: "Privarea de libertate a inculpatului este necesară pentru înlăturarea unei stări de pericol pentru ordinea publică, avându-se în vedere că:

În cauză subzistă un pericol social deosebit de ridicat generat de faptele presupus a fi săvârsite de către acest inculpat, care, având un caracter de repetabilitate, demonstrează perseverența sa în comportamentul infracțional şi periculozitatea acestuia. Fapta reținută în sarcina inculpatului este cu atât mai gravă cu cât acesta este de profesie farmacist, cunoștea pe deplin efectele toxice ale drogurilor de risc şi mare risc pe care le punea în circulație şi a eludat sistematic, pe fondul nerespectării dispozițiilor legale în cadrul firmei unde lucra,dispozițiile legale incidente,de o manierăp care să-i permita accesul la un flux constant de droguri extrem de periculoase.

Cadrul legal privind regimul juridic îl reprezintă Legea 339/2005, care stabileşte regimul juridic privind cultivarea, producerea, fabricarea, depozitarea, comerţul, distribuţia, transportul, deţinerea, oferirea, transmiterea, intermedierea, achiziţionarea, utilizarea şi tranzitul pe teritoriul naţional, al plantelor, substanţelor şi preparatelor prevăzute în tabelele J, II şi III al acestei legi.

Față de aceste împrejurări, lăsarea în libertate a inculpatului Șonea Constantin prezintă un pericol concret pentru ordinea publică, fiind de natură să genereze o rezonanță socială negativă în comunitate, dată fiind implicarea notorie a acestuia în traficul de droguri de mare risc. Starea de pericol rezultă inclusiv din modalitatea de comitere a faptelor, repetabilitatea acestora, şi modul în care inculpatul a acționat;

Pedeapsa prevazută de lege pentru infracțiunile reținute în sarcina inculpatului, respectiv trafic de droguri de risc şi mare risc, prev. de art. 2 alin 1 şi 2 din Legea nr. 143/2000, este închisoarea mai mare de 5 ani.

PROPUN:

Luarea măsurii arestării preventive, pe o durată de 30 zile, începând cu data de 22.09.2023 până la data de 21.10.2023 inclusiv."


Știrea inițială:

Conform unui comunicat al DIICOT, în cadrul acţiunii cu numele de cod "Himera", s-a reţinut faptul că în perioada 2022 - 2023 angajatul unui operator economic de profil a comercializat în mod repetat droguri de mare risc, respectiv peste 10.000 de comprimate ce conţin ca substanţă activă Fentanil, aproximativ 700 de comprimate de Oxicodonă, 1.200 de fiole de morfină, 380 de plasturi ce conţin ca substanţă activă Fentanil şi comprimate de codeină.

Potrivit unor surse judiciare, bărbatul este angajat la un depozit deţinut de o firmă din domeniul farmaceutic.

El a fost prins în flagrant în timp ce deţinea, în vederea comercializării, zeci de cutii cu comprimate, a căror substanţă activă este Fentanil.

Mai multe persoane vor fi conduse la sediul DIICOT - Structura Centrală pentru audieri.

De asemenea, se efectuează verificări cu privire la modul în care operatorul economic aplică şi respectă normele legale specifice activităţii desfăşurate.

Droguri de mare risc, comercializate în farmacie

Fentanilul şi Oxicodona reprezintă cele mai periculoase droguri de mare risc existente în prezent pe piaţă, având în mod frecvent efect letal, arată comunicatul citat.

Fentanilul este un opioid sintetic extrem de puternic, destinat bolnavilor de cancer în stadii terminale şi gestionării durerilor în cazul intervenţiilor chirurgicale, fiind eliberat doar în baza prescripţiei medicale. S-a stabilit pe baza studiilor medicale de specialitate că Fentanil este de 100 de ori mai puternic decât morfina şi de 30 până la 50 de ori mai puternic decât heroina.

Potrivit datelor publicate pe site-ul agenţiei americane Drug Enforcement Administration (DEA), "este atât de puternic şi de mortal încât chiar şi un microgram poate ucide un om".

Conform aceleiaşi surse, în anul 2022, Fentanil a fost legat de mai mult de două treimi din cele 110.000 de decese prin supradoză înregistrate în Statele Unite. Ca răspuns la această situaţie alarmantă, la iniţiativa guvernului american, a fost constituită Coaliţia globală privind ameninţările asociate drogurilor sintetice, la care participă şi România.

Din punct de vedere al circulaţiei ilicite, traficarea şi punerea la dispoziţia consumatorilor de droguri a acestui opioid sintetic (mult mai puternic decât heroina) reprezintă, ca şi în cazul Oxicodonei, un factor de risc major pentru sănătatea publică.

Oxicodona este un analgezic opioid produs de industria farmaceutică şi utilizat pentru tratamentul durerilor severe, face parte din categoria medicamentelor cu regim special şi poate fi eliberat în farmacii numai în baza unei prescripţii medicale, întrucât prezintă un risc major de dependenţă. Oxicodona poate fi întâlnită pe piaţa farmaceutică sub denumirea de "Oxidolor", "Oxycontin" sau "Oxycodonă", substanţa activă în toate aceste medicamente fiind clorhidratul de oxicodonă. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE