Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Dosarul drogurilor vândute în dispozitive de vapat și în jeleuri. Un polițist, un psiholog și un cetățean străin, printre reținuți

Nu mai puțin de 28 de persoane au fost reținute în urma descinderilor de amploare efectuate de polițiști și procurorii DIICOT în cazul grupării care producea și vindea dispozitive de vapat și dulciuri care conțineau substanțe psihoactive. Printre suspecții reținuți se numără acționarul majoritar al fabricii din Iași - cetățean canadian, un psiholog, dar și un agent de Poliție din județ. Polițistul se ocupa de ambalarea produselor, susțin anchetatorii implicați în operațiunea ”Fabrica de vise”. Vape-urile și dulciurile se vindeau pe internet, dar și în magazine din centre comerciale din țară, inclusiv minorilor.

Cei 28 de inculpaţi sunt cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi efectuare de operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, fără a deţine autorizaţie eliberată în condiţiile legii, notează Agerpres.

"Precizăm că printre persoanele reţinute se află un cetăţean canadian, acţionar majoritar al fabricii situate în judeţul Iaşi, un agent de poliţie şi un psiholog", precizează procurorii DIICOT.

IGPR a transmis că agentul de Poliție reținut în acest dosar este din cadrul IPJ Iaşi. Bărbatul ar fi fost implicat în activitatea de ambalare a substanţelor.

"În conformitate cu prevederile legale, cel în cauză a fost pus la dispoziţie, urmând ca, în funcţie de evoluţia anchetei, să fie dispuse celelalte măsuri prevăzute de lege. Precizăm că acţiunea din data de 19.09.2023 a beneficiat şi de sprijinul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi.

De asemenea, Poliţia Română se delimitează ferm de orice activitate care nu este în concordanţă cu legea. Indiferent de calitatea persoanei care încalcă prevederile legale, se vor lua toate măsurile prevăzute de lege”, au precizat reprezentanții IGPR.

Sute de percheziții în operațiunea ”Fabrica de vise”

În urma celor 121 de percheziţii domiciliare, anchetatorii au descoperit și ridicat 81.102 vape-uri, 3.237 bucăţi acadele, 1.316 cutii şi pungi conţinând jeleuri, 169 cutii şi borcane cu prăjituri, 3.692 de recipiente de diverse mărimi, cantitatea de aproximativ 40 de tone cânepă industrială, 400 de cutii şi borcane cu substanţă vegetală, 169 seminţe de canabis, 2 plante de canabis, cantitatea de 74,2 litri substanţă, 149 kilograme vape-uri stricate, sumele de 299.333 lei, 29.225 euro, 9.200 USD, 5 kilograme de argint sub forma a cinci lingouri, monede de argint, 23 de laptopuri şi 65 de telefoane mobile.

"S-a reţinut că începând cu finele anului 2022 mai multe persoane care sunt angajate sau controlează două societăţi comerciale de pe raza judeţului Iaşi au constituit un grup infracţional organizat, având ca scop importul, exportul, producerea, fabricarea şi alte operaţiuni cu substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive.

În acest context aceştia produc şi comercializează dispozitive electronice de vapat şi produse de tip 'edibles' (jeleuri, prăjituri, drajeuri etc) cunoscând că au în compoziţie substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive, identificându-se în cursul investigaţiilor substanţele HHC, HHC-P, HHC-O, H4CBD, THC-P şi în unele cazuri inclusiv THC. De asemenea, s-a stabilit că în perioada octombrie 2022 - septembrie 2023 membrii grupului infracţional au produs în vederea comercializării peste 100.000 de dispozitive tip Vape care conţineau substanţe care produc efecte psihoactive (HHC, HHC-P, HHC-O, H4CBD, THC-P) de natură a pune în pericol viaţa persoanelor care le consumă", spun anchetatorii.

Cinci milioane de euro, investiți în fabrica unde s-ar fi produs substanțele interzise

În judeţul Iaşi a fost descoperită o fabrică unde se produceau aceste dispozitive. De asemenea, la nivel național, au mai fost identificate cinci spaţii folosite ca depozite. În interiorul fabricii, procurorii au găsit aproximativ 40 de tone de cânepă industrială, ce urma a fi prelucrată, pentru obţinerea de substanţe psihoactive.

Potrivit IGPR, în această fabrică se estimează că s-au investit 5.000.000 de euro, dintre care aproximativ 1,2 milioane de euro în aparatură modernă.

Inculpații reținuți urmează să fie prezentați instanței cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Activităţile judiciare au fost realizate împreună cu poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Iaşi.

Acţiunea a fost realizată cu sprijinul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate, Brigăzilor de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti, Ploieşti, Piteşti, Timişoara, Cluj, Suceava, Bacău, Galaţi, Craiova, Serviciilor de Combatere a Criminalităţii Organizate Arad, Sibiu, Hunedoara, Botoşani, Harghita, Satu Mare, Baia Mare, Brăila, Vrancea, Neamţ, Buzău şi a beneficiat de sprijinul Jandarmeriei Române.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE