Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce suprafață au reușit ucrainenii să elibereze de sub ocupația rușilor. Explozii și în stațiunea preferată a lui Vladimir Putin

Ucrainenii continuă să facă progrese mici, însă sistematice, în contraofensiva pe care au declanșat-o la începutul lunii iunie. Cu toate că unii specialiști se așteptau la realizări mai mari, Ucraina a reușit totuși să recupereze mai bine de jumătate din teritoriul ocupat de ruși de la începutul invaziei, de pe 24 februarie 2022. O spune chiar șeful Statului Major General american, Mark Milley.

Ucraina a eliberat peste 54% din teritoriul ocupat de ruși

"Până la această dată, Ucraina a eliberat peste 54% din teritoriul ucrainean ocupat de Rusia și continuă să mențină inițiativa strategică. Au câștigat fiecare centimetru de teren datorită curajului, onoarei și sacrificiului incredibil făcut de poporul ucrainean și de armata sa. Ucraina continuă să facă progrese clare și constante în eliberarea țării lor de sub ocupația rusă", a spus generalul Mark Milley, citat de CNN, într-o conferință de presă susținută după reuniunea "Grupului de Contact pentru apărarea Ucrainei", desfășurată la baza aeriană americană Ramstein din Germania.

Același Mark Milley a vorbit și despre așa-zisa contraofensivă eșuată a ucrainenilor. Generalul susține că aceasta nu a eșuat și că ucrainenii mai au "multă putere de foc, nu și-au epuizat forțele".

  • Pe teritoriul Ucrainei sunt peste 200.000 de militari ruși, după spusele lui Mark Milley

Atacuri reciproce cu drone ale ucrainenilor și rușilor asupra depozitelor de combustibil

Între timp, a avut loc un incendiu, precedat de mai multe explozii la un depozit de combustibil din Soci, stațiunea preferată a lui Vladimir Putin, de la Marea Neagră, unde au avut loc și Jocurile Olimpice de iarnă din 2014. Atacul este pus tot pe seama ucrainenilor și ar fi avut loc în districtul Adlersky.

Rușii au făcut și ei același lucru și au provocat un incendiu după ce au lovit cu drone rafinăria de petrol Kremenchuk, din centrul Ucrainei, în regiunea Poltava, așa cum a informat guvernatorul Dmitro Lunin, potrivit Reuters.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE