Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

SUA: Ucraina va primi tancuri M1 Abrams pentru contraofensivă

Ucraina va primi "în curând" tancuri M1 Abrams din partea Statelor Unite, în timp ce forțele Kievului fac progrese "constante" în contraofensiva împotriva trupelor Moscovei, a declarat marți secretarul american al Apărării, Lloyd Austin.

Washingtonul promisese tancurile Kievului la începutul anului, o parte din asistența de securitate de peste 43 de miliarde de dolari promisă de Statele Unite de la invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie 2022.

"Sunt... încântat să anunț că tancurile M1 Abrams la care Statele Unite se angajaseră anterior vor intra în curând în Ucraina", a declarat Austin la deschiderea Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei în Germania.

Ce fel de proiectile vor avea tancurile

Tancurile vor fi cuplate cu proiectile de 120 mm cu un tip de uraniu care străpung blindajul și care au fost anunțate la începutul acestei luni.

Un înalt oficial american din domeniul apărării a declarat că întâlnirea a fost o oportunitate "de a auzi chiar de la ministrul Umerov care este viziunea sa, care este prioritatea sa".

"Democrațiile precum Ucraina au... schimbări în conducere tot timpul", a declarat oficialul, adăugând: "Ne așteptăm la continuitate (din partea Kievului)".

Oficialii americani au fost vârful de lance în ceea ce privește sprijinul internațional pentru Ucraina, formând rapid o coaliție de susținere a Kievului după ce Rusia a invadat țara și coordonând ajutorul din partea a zeci de țări prin intermediul reuniunilor aproape lunare ale Grupului de contact.

Susținătorii Ucrainei au oferit, de asemenea, instruire trupelor Kievului, în timp ce Statele Unite și alte țări au impus sancțiuni dure Rusiei.

Printre țintele sancțiunilor se numără instituțiile financiare, importurile de tehnologie și exporturile de energie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE