Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Serviciile secrete estoniene explică de ce nu vom mai vedea contraofensiva ucraineană timp de o săptămână

Contraofensiva Ucrainei a început în jurul datei de 5 iunie, iar progresele sunt mici, însă totuși notabile. Cu toate acestea, serviciile secrete estoniene susțin că ucrainenii nu vor mai efectua această contraofensivă timp de o săptămână.

Până acum, armata ucraineană a căutat vulnerabilități în organizarea defensivă a rușilor și va continua să o facă până la un atac în forță și de mare amploare.

Ucraina va opri contraofensiva timp de o săptămână

"Evident că inițiativa este în mâinile forțelor armate ale Ucrainei, ceea ce înseamnă că ele pot alege momentul, locul și mijloacele prin care vor ataca unitățile inamice", a precizat Margo Grosberg, șeful serviciilor secrete militare din Estonia, citat de agenția estoniană ERR.

Potrivit colonelului Grosberg, Rusia va încerca, în schimb, să distrugă cât mai repede potențialul ofensiv al ucrainenilor, prin utilizarea artileriei, câmpurilor minate și loviturilor aeriene. În ultimele nouă luni, rușii s-au concentrat pe consolidarea defensivei în zonele ocupate, iar acesta este motivul pentru care armata ucraineană nu se grăbește în această contraofensivă și preferă să execute misiuni de recunoaștere și analiză.

"Din acest motiv și pentru a nu-și asuma riscuri inutile, ucrainenii abordează operațiunea mai metodic, mai cu grijă și în liniște, având în vedere că atât resursele umane, cât și cele tehnice sunt cruciale și extrem de valoroase. Nu vom vedea o ofensivă în următoarele 7 zile", a precizat Margo Grosberg, citat de Pravda.

Explicațiile lui Grosberg vin după ce și președintele Cehiei a menționat că Ucraina încă nu a lansat o contraofensivă la scară mare și astfel se explică și progresele mici pe câmpul de luptă, având în vedere "debutul moderat".

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, crede că este prea devreme să fie trase concluzii legate de un posibil succes al acestei contraofensive.

Ucrainenii ar avea pierderi de doar 10% în contraofensivă

Având în vedere că această contraofensivă ucraineană a debutat moderat, specialiștii au precizat că au existat și pierderi. Însă multă lume se întreabă cât de mari sunt aceste pierderi.

Margo Grosberg susține că, în ceea ce privește echipamentul occidental militar pe care Ucraina l-a primit pentru această etapă, doar 10% din el este trecut la capitolul pierderi. Colonelul estonian susține că această cifră va crește, inevitabil.

Însă ceea ce este mai important e că acest echipament este unul de calitate net superioară celui sovietic și este menit să-i protejeze mai bine pe militari și să reziste mai bine. Astfel, chiar dacă un sistem va fi avariat, el va putea fi reparat, iar soldații au mari șanse să supraviețuiască, fără răni majore.

Un amănunt interesant este acela că trupele ucrainene care au fost instruite în ultimele 6 luni, în special în țările occidentale, nu au participat încă la luptă, după cum spune Grosberg.

În ultimele două zile, adjunctul ministrului ucrainean al apărării, Hanna Maliar, a precizat că progresele sunt "cam de doi kilometri pe zi în fiecare direcție". De exemplu, în zona orașului Bahmut, care fusese cucerit extrem de greu de ruși, cu ajutorul Wagner, armata ucraineană a reușit să recâștige o mare parte din teritoriu.

Rușii ar putea să le pregătească ucrainenilor capcane

Moscova nu a recunoscut, în mod oficial, succesul Ucrainei, chiar dacă progresele sunt mici, dar susține că a provocat pierderi grave Kievului, care ar fi chiar mai mari în această ofensivă decât cele din momentele în care soldații ucraineni erau în defensivă.

Au apărut și explicații ale unor specialiști care avertizează asupra unei posibile percepții negative referitoare la armata rusă. În acest sens, această aparentă slăbiciune a rușilor ar putea să-i păcălească pe ucraineni exact la momentul în care aceștia vor lansa adevăratul val al contraofensivei.

"Rușii luptă de pe poziții bine pregătite și au adunat o mare cantitate de muniție și au mai multe drone. Din acest punct de vedere, ei nu sunt mai slabi decât forțele armate ale Ucrainei", a precizat Ian Mateev, analist al armatei ruse, citat de Protivasoft.

Rușii au construit atât de multe fortificații încât ar putea să nu aibă suficiente trupe care să le ocupe pe toate, după cum remarcă unii analiști. Există un labirint complex de tranșee, obstacole și sisteme betonate anti-tanc în zona Zaporojie, care reprezintă o axă-cheie pentru contraofensiva ucraineană. Dar cea mai mare problemă, una care întârzie mult orice acțiune a Ucrainei, o reprezintă terenurile minate pe suprafețe imense. Unii specialiști vorbesc chiar despre minări pe o zonă de dimensiunea Floridei.

Un subiect de o mare importanță rămâne însă superioritatea aeriană, care aparține Rusiei încă de la începutul războiului. Rușii au rezerve mari în ceea ce privește avioanele de luptă. De cealaltă parte, ucrainenii așteaptă să primească avioane F-16, însă le vor putea folosi abia peste câteva luni, atunci când piloții vor termina antrenamentele în țările occidentale. Abia atunci va exista o fază a războiului care s-ar putea dovedi decisivă. Dacă ucrainenii vor reuși să aibă superioritate aeriană, atunci au șanse mari să câștige acest război.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE