Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Președintele Zelenski va prezenta un plan de pace la ONU

Volodimir Zelenski anunță că va prezenta un plan de pace la reuniunea specială a Consiliului de Securitate al ONU de miercuri.  Aflat în Statele Unite, el se va întâlni și cu mai mulți membri ai congresului. În rândul republicanilor sunt reprezentanți care vor să știe cum au fost folosite, până acum, resursele oferite de americani ca ajutor Ucrainei.

Cum a fost cheltuit ajutorul financiar pentru Ucraina?

Zelenski a cerut excluderea Rusiei din rândul membrilor permanenți ai Consiliului de Securitate. Acesta a declarat că Rusia folosește orice resursă, de la alimente la energie, ca armă. Prin urmare, planul său de pace nu se referă doar la Ucraina, ci poate fi văzut ca o soluție pentru a preveni și alte agresiuni.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: ”Planul de pace ucrainean devine global. Acesta punctează soluții și măsuri care vor pune capăt tuturor formelor de înarmare pe care Rusia le-a folosit împotriva Ucrainei, dar și a altor țări și care pot fi folosite de alți agresori. Pentru prima dată în istoria modernă, avem o șansă reală de a pune capăt agresiunii, în termenii națiunii care a fost atacată.”

Cât timp se află în Statele Unite, Zelenski se va întâlni și cu membri ai Congresului american, inclusiv cu republicani. O parte din aceștia vor să știe cum au fost cheltuiți banii alocați de SUA ca ajutor pentru Ucraina.

Kevin McCarthy, președintele Camerei Reprezentanților SUA: ”Am întrebări pentru el. Unde este responsabilitatea pentru banii pe care i-am cheltuit deja? Care este planul pentru victorie? Cred că asta este ceea ce publicul american vrea să știe. Acțiunile Rusiei de a invada sunt greșite. Este o atrocitate și vrem să ne asigurăm că asta se termină. De asemenea, am spus întotdeauna de la început că, indiferent de problemă, vreau responsabilitate pentru tot ceea ce contribuabilii care muncesc din greu își cheltuiesc banii. Și vreau un plan pentru victorie.”

Kievul cere mai multe arme și armament pentru contraofensiva care, până acum, a înregistrat un succes limitat. De asemenea, armata ucraineană are nevoie de multe resurse pentru a proteja populația civilă și infrastructura, de atacurile aeriene rusești constante, cum ar fi cele care, în urmă cu o noapte, au vizat orașul Lvov.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE